mereka yang chumel~~

Monday, 20 December 2010

do you have THE FUTURE???

assalamualaikum...
THE FUTURE
do you have it??
=]

yes i  have it~~

HOW DO YOU SEE YOURSELF IN 5 YEARS FROM NOW?

for the first time
i got an award from my dear fren ekyn
yea!
hehe
tq ekyn.. syukran jazilan ya ukhtil karimah, ekyn..
xie xie ekyn..
haaa abes sume bahasa kluar..

ok memandangkan lame jugak aku tak post entry baru
since award yang aku dapat di sangat signifikan
jom! ape kate kite cerita sikit
the power of looking at YOUR FUTURE..

yes! YOUR FUTURE.

bila kita mula berkata tentang FUTURE
atau pun masa depan.

thats the power when u can imagine yourself
to be somebody
and at the end of the day
u be the one!

IMAGINE
aku lebih senang untuk meletakkan atau mendefinisikan IMAGINE
itu sebagai menggambarkan
VISI DAN MISI hidup
bila anda ada gambaran diri melalui
visi (matlamat jangka masa panjang) dan
misi (matlamat jangka masa pendek yang bergerak utk mencapai visi)
dan memegang prinsip percaya bahawa anda boleh berjaya
InsyaALLAH..

dalam blog ust Hasrizal beliau ada menyentuh
betapa hebat kuasa PERCAYA untuk berjaya
walaupun ringkas..
tapi kuasa percaya untuk berjaya dalam siri penghijrahan
umat Islam adalah sangat-sangat mengagumkan!

dimana Rasullullah meletakkan kuasa percaya
bahawa sesuatu yang belum nampak (visi)
sebagai satu sesuatu yang sememangnya boleh dikejar utk berjaya.


jadi bagaimana dgn anda?? =]
Perancangan aku pulak.. Aku lebih selesa untuk buat time line dan duration sesuatu yang aku nak kejar..
InsyaAllah.. semoga cita-cita kita dapat dicapai dan aku lagi 5 tahun lagi??..
dapat dilihat dalam kotak fikiran.. =]
hehehe biarlah rahsia...


saya jugak nak anugerahkan award ni kpd:~~

Tuesday, 14 December 2010

LA TAHZAN~ =] senyumlah..

salam...
tadi aku kemas-kemas buku
yang memang ada kat katil aku
tiba-tiba ternampak buku kegemaran aku
masih ada tersisa beberapa helai muka surat yang tak di baca lagi..

aku pun selak muka surat yang memang ada penanda buku dalam tu
dengan tak semena-mena mata aku terus terpana pada satu perenggan

kata seorang penyair:
Terkadang ALLAH memberikan nikmatNya
berupa dugaan meskipun berat terasa
dan terkadang juga ALLAH menguji sebahagian orang
dengan memberikan nikmatNya

William James mengatakan:
"Penderitaan telah membantu kita untuk mencapai suatu batas yang tidak pernah terbayangkan. andai kata Dostoyevsky dan Leo Tolstoy tidak mengalami kehidupan yang pahit, keduanya tidak akan berjaya menulis memoar dan novel-novel yang mengkagumkan dan abadi hingga saat. Oleh kerana itu, hidup yatim, buta, terasing dan miskin terkadang menjadi penyebab keunggulan, kemampuan yang luar biasa, kemajuan dan karya nyata.

aku terfikir..
jangan cepat putus asa dengan segala yang berlaku
bangun dan bangkitlah dari masalah kerana sesungguhnya
ada kehidupan didalam kesempitan.
prinsip yang aku pegang
MENANGISLAH SEKUATNYA HARI INI
REBAHLAH DENGAN AIR MATA HARI INI
KERANA ESOK KAU AKAN BANGKIT BERDIRI
DAN BERLARI JAUHNYA DARI KESEDIHAN
DAN KEJATUHAN

bak kata ust Nawawi dalam blog nya
Hidup tiada yang mudah, tetapi tidak pula terlalu sukar
"bersama kesusahan itu satu kesenangan"
yakinlah pada Allah.
yakinlah pada Allah
yakinlah pada Allah

dan apa kata kita tukar cara kita berfikir tentang masalah yang
anda atau saya hadapi
kalau semua orang gembira
kalau semua orang tiada masalah
kalau semua orang rigid dan puas dengan apa yang dia ada
tentu hidup kita semua boring!
satu warna.

dan apa kata kita lihat disebaliknya
orang gembira dan tiada masalah datang pada orang sedih dan ada banyak masalah
orang sedih pun jadi gembira
eh kamu ingat kosong saja kah?
kan silaturahim semakin kuat
malah tenaga dalam diri juga recharge
bila berjabat, berpeluk (biasakan kalau ada masalah begini) ( =_=)* yang halal shj bole
=]
tenaga dalam badan manusia akan mengalir ketika itu
dan si penyedih pun akan rasa lebih bertenaga!
kalau kita ikhlas pula
insyaAllah dapat pahala
besar kan ganjarannya??
=]





p/s: tiba-tiba teringat lagu Najwa.. senyum~senyum.. tak perlu kata apa-apa..lalalla~~

Rujukan: Siri Penyejuk Hati ; Jangan bersedih, Setelah kesulitan pasti ada kemudahan (Jilid 1) tulisan Dr. 'Aidh bin 'Abdullah Al-Qarni terjemahan oleh Noraine Abu.


            

Friday, 10 December 2010

hati atau otak?

hati atau otak?
saya dapat mesej dari seorang sahabat yang bertanya soalan ini
ya soalan ringkas tapi sangat kena dgn situasi aku sekarang

mahu dengar suara otak atau suara hati?
tapi aku terfikir sesuatu

kadang2 otak kita sangat mengawal hati kita untuk berkata2 .. itulah.. ada beza kata2 otak.. dan   
                kata2 hati...
 
lihat dengan mata hati
cubalah dengar juga kata hati
 
p/s : risiko perlu diambil.. teori mak dgn abah.. belajar dari pengalaman sendiri.. mungkin jugak aku perlu cipta pengalaman dan belajar dari itu..

ya ayat ni signifikan!

tengah aku asik duk fikir..
pasal usaha yang konon-kononnya kuat..
sibuk jugak menyoal diri, kenapa macam ni bukan macam tu..
tapi aku lupa jugak sesuatu...

Adakalanya kita merasakan kita telah melakukan yang terbaik untuk segala hal.. untuk segala-galanya.. sedangkan Allah lah yang merancang semua yang terbaik buat kita.. dulu.. kini.. dan selamanya..

oh ayat ini signifikan untuk terapi diri sendiri kali ini. =]


p/s : sesungguhnya Allah lah sebaik-baik perancang...
mungkin kau menbenci sesuatu sedangkan ianya baik untukmu.. dan mungkin kau menyukai sesuatu sedangkan ianya buruk untukmu...

=] oh encik result!

alhamdulillah..
ape yang dirisaukan telah dileraikan td..
result dah keluar..
alhamdulillah ape yang ditakutkan tak terjadi
sangat bersyukur..
=]

mungkin berkat tgk result dgn mak kut..
heehehe

kawan-kawan pun ramai yang dapat result yang baik2..
alhamdulillah..
tahniah jugak kpd Ain dan Ilham yang dapat 4 flat..
bangga dengan korang..
bangga dengan semangat korang..
terima kasih sangat ajar aku, study dengan aku, n bagi aku semangat!

bile abah balik td mak yang bitau result aku kat abah
=]
abah cakap alhamdulillah jugak..
dua tiga kali dia cakap..

oh next sem!
final sem..

aku perlu berjuang sekeras2nya!
=]

insyaAllah..




Thursday, 9 December 2010

sebak..Subhanallah.. cerita Hijrah..

=]
kelmarin.. 1 muharram...
banyak cerita hijrah yang ditonjolkan dalam tv..
sebak..
sebak bila dengar cerita mereka
untung sungguh mereka..

antara kata-kata mereka
Hidayah itu milik Allah
Dia berhak untuk berikan kepada sesiapa sahaja
Hidayah juga perlu diminta

ya benarlah nikmat iman dan islam
itu sangatlah bermakna
dan nikmat terbesar dalam diri kita

nikmat Allah yang mana lagi ingin kau dustakan

aku tak semena-mena turut muhasabah diri
Ya Allah sesungguhnya mereka sememangnya orang
yang bertuah yang telah kau pilih
adakah aku sempat untuk semua ini??
seperti mereka ini??

diri mereka dilihat sangat bercahaya
mungkin dari hati yang juga bercahaya

oh hati perlu bersih
hati perlu dijaga
sejauh mana pula hatiku dijaga??

oh muhasabah lagi
hijrah
hijrah
hijrah
=]

p/s : Ya Allah berilah cahaya dalam hatiku berikanlah hidayahmu juga, terangilah hatiku seterang cahaya matahari.. Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim... pemurah lagi maha mengasihani...
Asmaul Husna.. nama yang sangat indah.. teringat bila mak ajar untuk berdoa dengan Asmaul Husna.. kalau rasa susah masa periksa baca... Ya Rauf, Ya Rahim, Ya Karim... masa sekolah rendah tak tahu apa-apa..ikut je.. tapi sekarang dah tau sikit... kenapa mak suruh buat mcm tu.. kalau takut, kalau berdepan dengan orang yang lebih tinggi darjatnya, barang hilang dan macam-macam lagi.. itu lah penawarnya.. nama yang indah.. juga sebagai pengubat... =]
namaku noor amirah bt ahmad.. juga indah.. mak yang bagi... cahaya puteri yang terpuji..
Subhanallah.. berat namaku.. tanggungjawab.. semoga Allah permudahkan segala urusan aku dlm menyelesaikan tanggungjawab.. InsyaAllah..

Monday, 6 December 2010

indah sungguh sambutannya

indah sungguh sambutan
tahun baru dalam islam kan..
=]

diakhiri dengan doa..
diawali dengan doa juga..

sememangya ada hikmah juga bila
abah tak pernah bawak keluarga kami menyambut tahun baru masihi

kami tak pernah berhimpit-himpit untuk tengok bungan api
kami tak pernah membuang masa setiap tahun
semata-mata untuk sambut tahun baru
yang banyak disambut dinegara-negara bukan islam..

yang ada pada kami
hanyalah doa akhir tahun dan awal tahun
yang dibaca sama-sama.

itu pun having a quality time with family kan..
mungkin itu lebih baik,,
sebab anak-anak tak terdedah dengan anasir-anasir luar yang tak elok..
tak nampak jugak budaya-budaya yang anak-anak tak sepatutnya nampak


p/s : follow lah blog tu.. sgt banyak ilmunya... =]

salam tahun baru..salam maal hijrah..

SALAM...
esok 1 Muharram 1432 hijrah..
bermula tahun baru..
episod baru dalam hidup..
azam baru..

mungkin ini turning point bagi sesetengah daripada kita
mungkin juga tidak..
ada yang memilih tarikh yang signifikan ini..
tapi ada juga yang menunggu
new year 1 jan..

pada aku..
hijrah
tu bukan sahaja
hijrah RASULULLAH dan umat islam..
dr kota Mekah ke kota Madinah..
tapi konteks hijrah pada hari ni..
sangat luas..
dan sangat subjektif definisinya..
=]

aku juga pernah terfikir..
hijrah tu jugak mungkin salah satu proses..
untuk keluar dari..
comfort zone..

dari satu situasi yang biasa yang kita lakukan..
zon selamat yang selalu kita jalani..
kita lakukan perubahan..
cuba cabar diri untuk lakukan sesuatu yang lain..
mungkin itu pun satu hijrah kan..
=]

yang penting niat..
niat kerana Allah..
niat untuk belajar sesuatu dari proses itu..
insyaAllah..
mungkin proses keluar dari comfort zone tu menjadi..
proses hijrah yang terkesan,,, yang berkesan,,,
dalam diri.

semoga hijrah itu menjadi suatu ibadah yang
juga ada dalam diri setiap remaja
untuk menjadi lebih baik
setiap hari..
insyaAllah

p/s : sedang melihat dan belajar sikit-sikit tentang politik negara.. hmm masih banyak yang aku tak tahu.. =] nampaknya 'debat' aku dengan abahh tentang sebuah parti tu menjadi salah satu yang sangat berguna untuk aku.. aku harap naik sem baru nanti dapat bincang isu ni dengan kawan2.. belajar.. belajar.. dan terus belajar... persekitaran kita adalah tempat untuk kita belajar sesuatu.. responlah sebaik mungkin.. =]


Thursday, 25 November 2010

nak jadi pelatih?? trainer??? motivator???

nak jadi pelatih??
trainer??
motivator??
pendakwah??
daie??

ya itu perlu
=]

tapi kita mulakan
dengan dakwah
latih
mendidik

DIRI SENDIRI

dan perlu
ISTIQAMAH
KUAT SEMANGAT
BERILMU
SABAR

dan
jadilah pelatih yang berkesan kepada diri sendiri

semoga niat yang baik disambut oleh
ALLAH

Insyaallah..
kemudian kepada
adik
sepupu
kawan-kawan



p/s : demi namamu Ya ALLAH tunjukkanlah jalan yang benar lagi lurus.
Ya ALLAH bersihkanlah mukaku di akhirat kelak
Ya ALLAH berikanlah hisabku pada tangan kananku
dan bukan pada tangan kiriku
Ya ALLAH jadikanlah kepalaku tahan dengan cahaya matahari di padang mahsyar nanti
Ya ALLAH ampunkanlah dosa telingaku
Ya ALLAH permudahkanlah kaki kananku untuk melintasi titian sirat
YA ALLAH doronglah kakiku untuk ke masjid dan bukan ke tempat-tempat maksiat..



Wednesday, 24 November 2010

ya akhi!

ya akhi..
subhanallah
kamu sememangnya tggi darjatnya dariku

jangan kau rendahkan martabatmu
aku muslimah

aku bukan sombong
aku bukan hidung tinggi
aku bukan apa-apa yang kau fikir

tidak perlu mesej kalau kamu rasa ianya tak berbalas
aku bukan sombong
tapi
itu malam

tidak perlu telefon kalau kamu rasa ianya tak akan diangkat
aku bukan hidung tinggi
tapi
itu malam

aku muslimah

manusia itu perlukan perubahan
hijrah
banyak dugaan
banyak ujian
banyak kekangan

istiqamah
subhanallah

aku perlukan bimbinganmu
YA ALLAH

kalau umurku sudah 5 tahun
aku tak mahu hidup dalam kegalapan dalam 5 tahun seterusnya

cukuplah wahai diri
cukuplah
cukuplah

jadilah pelatih yang berkesan kepada diri sendiri

aku sedang mencuba
aku sedang rasakan

kesan
kesan
kesankanlah
dalam hati
dalam diri

terang itu perlu disuluh kata abah
kalau mahu terus disuluh MINTALAH
rintihlah
Dia mendengar
Dia melihat
Dia segalanya
Dia pencukup segalanya

awal dan akhir
hanyalah
DIA






p/s : wahai manusia maafkan aku. aku tak kuat utk meluah. tapi aku harap Tuhan buka hatimu untuk faham. =] aku cuma budak biasa insan biasa.

Alhamdulillah...

SALAM...

semalam aku, nazira, ain dan syakirin (kwn ain)
kitorang pergi ke Taman Tampoi Utama
Kolej YPJ
utk support kawan kitorang punye
final exam kulinari
tema makanan diorang
WESTERN

ok at first dengar
EXCITED
hehhe
yela budak kulinari masak

tapi lepas makan
sikit kecewa

tapi ape-ape pun
alhamdulillah
yela orang kat Ghana, Afrika tu
tah makan ke tak..

orang Malaysia ni banyak bazirkan makanan..
=]
cukuplah tgk serve diorang semalam yang asik amek pinggan
yang masih berisi makanan yang boleh dimakan
sayang! mesti makanan tu nangis

kami pun balik after makan tu..
jalan jammed.
biasalah pasir gudang.
=]

after hantar ain dan syakirin
aku dan nazira pun pergi ke uma makteh
utk siapkan laporan dan tumpang print out lampiran dan segala laporan

masa on the way
aku dapat call daripada muzill
exco tugas-tugas khas NADIIA
adik peneraju kepimpinan

kali ni dia ditugaskan utk menjadi ketua projek
projek yang di rancangkan ialah
program bersama adik2 sekolah menengah
utk tarik minat adik2 sekolah menengah utk masuk ke uiniversiti khasnya dan uitm am nya

=]
aku suka projek tu
sebab sekurang-kurangnya banyak ilmu yang dapat di sampaikan kpd adik2
dan kita sendiri dapat belajar banyak perkara
lagipun aku memang suka program berbentuk kem-kem motivasi, kepimpinan, majlis-majlis debat, hujah,
dan semestinya program-program ilmiah

aku sendiri pernah menguruskan
kem kepimpinan kat sekolah rendah aku
SK MASAI
program tahun 2010 bersama NADIIA
aku bawak exco2 nadiia ke sekolah lama aku
alhamdulillah
berjaya dan cikgu-cikgu pun suka
ade jugak yang
MINTAK LAGI!

aku tak berani janji.
sebab aku mesti bagi peluang kat adik-adik buat ape
yang diorang impikan
bagi peluang diorang jugak
untuk mencorak NADIIA sendiri di bawah
tanggungjawab diorang

zaman aku
dah berakhir

TAPI!
muzill telefon tadi dia mengadu dan mintak jalan penyelesaian
aku yang tengah drive tadi
dengan cermat park sekejap kat tepi
dengar ape yang dia cakap

dia cakap cikgu sekolah
area batu pahat tu boleh terima program NADIIA ni
tapi diorang takde duit untuk tanggung kos makanan pelajar diorang
hmmm
aku runsing gak..
aku tahu muzill lagi konfius nak cari jalan mana
paper work nak hantar 2 hari lagi
tempat tak konfem

aku pun tanya dia
muzill nak kerja mudah??
InsyaAllah boleh dapat.

aku tanya dia elok-elok
muzill nak ke buat kat sekolah dulu ?
SK MASAI

dia dengan gembira jawab
nak!
boleh2!
betul ke?!!!

aku jawab
yela..
tapi betul ke muzill nak??
muzill tak kesah??
yela tu sekolah aku..
aku tak tau diorang suke ke tak utk buat kat tempat yang sama
memang program tu sume orang hepy dan semakin rapat time tu
tapi ni kan masa diorang pulak
biarlah dia decide

aku cakap lagi
ok lah kalau muzil betul2 nak nanti kak mira tolong
aku telefon cikgu nasrina
2 kali
hampa
mungkin dia tak dengar kut..
hmm xpelah.. esok cuba lagi

malam tu
tgk2 cikgu call aku
aku dengan rendah diri rendah suara
offer cikgu.
TAPI
.....

aku sangat gembira
sebab cikgu kate
eh mestilah nak!
cikgu tgk budak-budak tu suka sangat
ok dalam hati
sangat-sangat bersyukur + gembira

yela 1st sebab tempat dah dapat
2nd sebab aku bersyukur sebab program yang
penah dikutuk oleh kawan sendiri
dapat capai natijahnya tersendiri

sebab sekurang-kurangnya aku nak
adik-adik ni nampak
masuk universiti itu sesuatu yang perlu
hidup bermatlamat itu perlu

aku terus telefon muzill
dan beritahu masalah dia dah selesai

aku bersyukur
perjuangan aku
ada yang sambung..
ALHAMDULILLAH..


p/s : ALHAMDULILLAH jugak bile aku dah dapat budak-budak utk diajar.. kembalilah rutin sbg cikgu tusyen non officially.. ajar spupu je.. tapi seronok jugak. sbb adik-adik ni semua anak-anak kecil yang xde dosa.. anak penghuni syurga cerita yang dibawa sangat menyenangkan.. gerak geri jujur lahir dari hati.. hati masih bersih.. Subhannallah..

Monday, 22 November 2010

comfort zone VS keizinan ibu bapa

salam..
jom kita sambung entry sebelum ni..
=]

jumaat lepas 19 november 2010..
ok tu tarikh sebenar kejadian

kejadian ape?
saye BEKERJA!
*yeay*!

.:: ni first time kerja ::.
=]
pada umur 20!

sebenarnya kerja kat kedai makan
makcik saye je..
tu pun dengan tak sengaja..

tak masuk dlm planner cuti sem ni pun..
tapi mase malam hari raya haji haritu..
tgh duk jage ayam goreng & tolong makcik-makcik kat dapur..
dia tanya & mintak tolong kerja kat kedai die
sebab pekerja dia cuti..
hmmm

aku tak tau nak terima ke tak..
tgk muke mak..
muke yang 50% bagi..
tapi 50% lagi tak bagi..
hehe mak saye..
saye faham sangat dah
tapi mak memang selalu bagi anak die kebebasan
untuk buat keputusan..
tapi bab kerja dengan makcik aku pulak..
memang selalu sangat jadi bahan bualan..
memang dah tau sangat mmg mak tak bape suka..

hmm
aku pulak...
tak sampai hati sebenarnya..
mok teh dah cakap sendiri dengan aku
mintak tolong..
=]

aku pun buat keputusan sendiri..
aku setuju.

pastu aku cakap dengan abah..
berbual..berbual...
dan abah cakap..
abah sebenarnya
tak suke kau duduk umah diorang. ( umah atok aku kat kulai )
sebab umah diorang kotor..
huhu

bukan apa..
aku tau die risau..
aku alah kucing..
alah habuk..
kat sana ada banyak kucing..
aku pun mmg tak bape suka kucing..
tgk boleh..
tapi pegang-pegang aku takut..
geli pun ade,,
hehehe

tapi kucing cumil kan..
haiwan kesayangan rasullullah..
abu huraira.. perowi hadis terkenal..
bapa kucing...sangat sukakan kucing..

aku pulak fikir..
aku boleh bersihkan tempat-tempat tu sebelum aku tggal..
aku dah besar,,
bersihkan rumah bukan masalah besar utk aku..

tapi hati
mak abah
sape boleh baca..

aku sibuk berfikir utk keluar dari comfort zone..
cabar diri sendiri..
dan paling penting mana tau
aku boleh belajar ilmu bisnes

tu yang lagi penting..
sebab aku tau..
banyak benda yang kita tak boleh belajar dari dalam buku..
dari dalam kelas...
belajar dari pengalaman.
tu yang lebih penting..

aku pun kerja...

HARI PERTAMA

pagi-pagi mak dah mesej..
mak : dah bangun subuh lum?? kejut adik sekali..
aku : dah..ye.. (sangat ringkas,padat dan cepat..hehhe)

pastu kul 7 lebih
abah kol..
aku tengah mandi
adik yang angkat

kul 8 lebih
abah mesej
teh tarik kurang manis 1
hehehe
aku gelak jap bace mesej tu
aku balas
siap!

petang
mak lang pulak mesej
mi goreng mamak 1
fresh oren 1
aku balas
siap! free delivery sekali..
hehehe

mak asik tanye
penat tak
hari ni ramai orang tak

aduhai.
hati seorang ibu

aku pulak.
rase penat macam selalu aku buat event NADIIA.
biaselah kerja
cuma lebih penat sikit..

tapi yang paling penting..
aku belajar banyak benda..
banyak benda yang kita boleh belajar bila kita buat
sesuatu yang luar dari norma hidup biasa kita

1st time amek order
layan customer
basuh pinggan
kira laju-laju
masak on the spot dengan cepat

sekarang tau kan abah kerja cari duit tu bukan senang
berapa nilai duit tu kalau kita sendiri yang bekerja utk dapatkan duit tu

haaa
banyak hikmahnya..
belajar menundukkan penglihatan
lihat perangai manusia
lihat telatah manusia
belajar banyak bersabar
dan jugak
belajar ilmu berniaga.

ramai orang berniaga tak perlu buku
business management tebal-tebal

ok sekarang belajar jugak
bukak stall kat admin, gerai buah NADIIA
jual Pizza kat karnival kerjaya
sangat membantu utk berniaga
ALHAMDULILLAH.. tak sia-sia berpersatuan..
=]

hari kedua pulak lebih hepy sebab aku dah dapat kawan!
adik-adik
macam biasa..
aku suka budak kecik..
anak-anak ahli syurga
perlakuan yang jujur
cerita yang dibawa tiada unsur dusta
aku suka kanak2
maka kawan aku ialah
miza darjah 3, atul 5 tahun, dan balkish 6 tahun..

anak-anak jiran kedai sebelah..
hari kedua diorang dah buat pertandingan mewarna
kat depan meja kedai makcik aku
aku join sekali
best layan budak-budak

bercerita dengan diorang
bagi nasihat kat diorang
dah jadi macam sekolah tadika plak.

tapi hari ketiga
aku dah berhenti..

aku telefon mak
ok
mereka sangat gembira
untuk amek aku

aduhai.
=]]


p/s : agenda selepas ini.. siapkan laporan pencalonan kepimpinan kelab dan program terbaik kelab NADIIA.. dan melaksanakan agenda seterusnya.. cikgu tusyen... =] inilah paling seronok!



COMFORT ZONE vs KEIZINAN IBU BAPA =]

salam...
haaa tajuk yang sangat sesuai utk diri sendiri
=]
mencari masa sesuai untuk menulis... akan bersambung...

episod cuti sem sudah bermula!

salam...
cuti sem dah seminggu bermula
ALHAMDULILLAH
=]

ni lah time utk kite rehat2kan minda
setelah satu sem berperang dgn buku
dan segala asam garam hidup seorang mahasiswa
dengan penat menguruskan event
penat berkejar-kejaran kesana kemari atas urusan pelajaran
berhampas pulas perah otak utk jawab exam
dan akhirnya..
sem 5 pun berakhir..

sem yang mencabar emosi dan fizikal
=]

kebijaksaan mengawal diri, rohani dan mental
menjadi taruhan..
tak lupa jugak episod
ujian pengurusan masa untuk belajar, beribadat, dan aktiviti penting lain..
seronok kan jadi pelajar???
=]

nanti kalau kerja lain pulak ujiannya..
tapi yang penting
hari-hari yang dilalui adalah hari utk aku
BELAJAR...

berniatlah untuk belajar
INSYAALLAH
kamu akan dapat manfaat daripadanya nanti..

p/s : InsyaAllah.. sudah ada plan yang sebaik mungkin utk cuti kali ni.. umur 20... perlu capai sesuatu dalam hidup... walaupun tak ada apa2 nilai mata mata orang tapi episod pencapaian diri sendiri adalah lebih penting... =] mencari ilmu dimana-mana sahaja.. semoga niatku disambut Allah.. insyaAllah..

Friday, 12 November 2010

semua yang berlaku ada hikmahnya.. =]

salam... =]

hari ni aku ade paper FIN320..
ALHAMDULILLAH..
dah lepas satu paper calculation..

harini mmg aku rasa sedih..
kali ni aku rasa kurang yakin bile jawab paper tu..
aku mmg dah redha sgt2 dah lepas berusaha sebaik yang
aku mampu..
aku ingat aku je yang sedih..
hati aku je yang susah,,urus
banyak kali aku doa dalam hati..
aku ingatkan diri aku dengan ayat ni..
barang kali kamu membenci sesuatu
sedangkan ia baik utk kamu..
boleh jadi jugakk kamu suka kan sesuatu tapi
tak semestinya ia baik utk kamu.
aku pujuk lagi hati aku..
kalau kesedihan dan kesusahan hati aku ni
sbg kifarah dosa-dosa aku..
aku redha..
aku terima..

ya mungkin aku
tak pernah dpt carry mark serendah tu
sebab tu aku risau..
tu yang buat aku risau.
takut sesuatu yang masih ghaib..
sedangkan aku masih boleh berusaha dgn cara lain..
doa..
doa..
doa...

ya aku datang kelas tak penah ponteng
ya aku pergi test
ya aku buat quiz 
tapi disebabkan kejahilan diri mengurus masa
mungkin sebab tu aku xboleh buat.
kurang belajar
negative mindset
hmm mmg aku tak suka paper calculation
jadi usaha kena lebih.
itu jawapannya.
tapi nak wat cane.. carry mark dah kua.

tapi semalam..
YA ALLAH.. susahnya hati aku..
semua kata2 positif aku keluarkan utk diri aku sendiri
AKU KAWAL MINDA, PERASAAN, DIRI, & PERBUATAN
sambil aku belajar & berdoa supaya aku boleh jawab paper 320 ni..

tapi nmpaknya lepas jawab aku masih rasa susah.
ingat.. mungkin in TARBIAH dan ade sebab knapa aku rasa susah..
hmmm

tapi aku masih BERSYUKUR..
sebab ape yang aku lalui cuma SIKIT
ya..
SIKIT
nak dibanding kan ape yang ape yang kwn aku baru lalui
mase jwb paper ni td..

ayah DALILA meninggal.
innalillahiwaina ilahirojiun..

terus aku mengalir air mata.
sbb aku rasa ujian aku sangat KECIK.
terus aku teringat..
setiap kali aku rasa ujian aku berat, setiap kali itu lah
ade lagi org lain yang mempunyai ujian yang lebih berat.

dan ALLAH lebih mengetahui segalanya

YAALLAH sesungguhnya Engkau
YA RAHMAN
YA RAHIM

dan aku lalui banyak perkara hari ni..
ade adik2 yang gembira dapat 5a
ade adik2 yang sedih tak dapat 5a

cuma satu pesan aku.
kak ya dulu dapat 3a2b je.
tapi arwah nenek suruh.
sujud syukur.

ya bersyukur.
=]
semua tu ade hikmah.

positive your mind
your body
your act
will follow you
to be
POSITIVE

ingat
berbaik sangka dengan Allah

dan khabarkan lah berita gembira kpd orang2 yang bersabar..


D
U
I
T
[ DOA USAHA IKHTIAR TAWAKAL ]




p/s : mak sempat pesan semalam mase hati sangat susa, sedih, takut. Baca yasin. Tapi kalau dah tak boleh sangat tak pela yah bukan Rezeki kau. aku nangis. tapi dalamm hati sangat mengiyakan apa yang mak cakap. terima kasih mak.

Thursday, 11 November 2010

belog belok..yang bersawang =] hehe

salam..
huhu dah lame tak jenguk blog kesayangan ni..
bukannya sibuk.. tp xingat password..hehe plus my laptop ni buat hal..
die demam sikit.. diserang virus2 encik trojan yang kuat itu.. =]

sepi dari penulisan..
bukan bermakna sepi dari hidup..
tapi hari-hariku terasa semakin baik dari semalam.. insyaAllah. =]
hari yang penuh dengan aktiviti persatuan dan assignment & tugasan-tugasan lain..
sememangnya membuatkan aku semakin matang..
hari demi hari..

sebenarnya tak tahu pun nak tulis ape..
tapi... nak jugak tulis.. huhu

Sunday, 3 October 2010

SELAMAT HARI JADI MAK..

Mak...
selamat hari jadi..
eiya tengah sedih sebenarnya 
bile nak tulis post ni..

mak..
nak balik..
sambut hari jadi mak..

tapi..
mak jangan kecik ati tau..
mak mesti paham knapa eiya tak balik..

sedih lah mak..
taun ni tak sempat buat apa-apa surprise..
takpe..
akan ditebus nanti..

tq mak td tepon mak jap pon
dah sangat senang hati..

=] YA ALLAH..
JANGAN KAU TARIK NIKMATKU INI
DISAAT AKU MASIH BELUM BERSEDIA..
amin... 


Friday, 1 October 2010

ade orang tanye..

ade orang tanye..
kak mira xde boyfren ke?
hehehe
kak mira pun senyum..
dengan penuh makna..
lantas menjawab..
xde.. ringkas..
die tak caye & terus mendesak..

kak mira ktawe..n tanye die..
kenapa tak caye??
dia jawab..
ye.. ye.. je xde BF...

aduhai cik adik..
kak mira mmg xde BF..
awk nak wat ape dgn BF??
kak mira tak cari BF..
kak mira cari suami..
lantas aku terus berjalan..

dan trus berdoa dalam hati..
YA ALLAH YA TUHANKU PERMUDAHKANLAH AKU BERJUMPA
DENGAN JODOHKU.. KURNIAKANKU SUAMI YANG SOLEH DAN ANAK2 YANG SOLEH DAN SOLEHAH..

hmm tapi aku slalu fikir..
kenape org tak caye aku xde BF???
aku biarkan soalan tu terus bermain dalam kotak
fikiran aku..

sebab..
aku ade jawapan yang lebih sempurna utk jwap
semua soalan sama yang selalu orang ajukan kpd aku..

iaitu..
aku dengar cakap abah..
aku pcaya ape yang abah cakap..
aku yakin DOA abah dan mak untuk aku..

mak & abah cakap..
jangan risau pasal jodoh...
akan datang seorang yang sempurna pada waktu yang sempurna..

ya betul..
aku pegang itu..
dan harap aku terus berpegang dgn tu..
jadi baik.. nanti dapat suami baik..=]

mungkin macam maher zain!
mane tahu???

Thursday, 30 September 2010

yes i do love him!

abah kate saye inspirasi dia....
waaaaaa~~
amirah sgt2 terharu..
rasa nak nangis sangat2xx time ni.. cewah.. padahal dah nanges sebenarnya..

yela..
abah lah IDOLA, SEMANGAT, SUMBER INSPIRASI, IDEA, & segala-galanya untuk amirah..
MAK JUGAK!
tiba-tiba abah cakap aku inspirasi dia..
mestilah aku nanges...
tak sangka seorang lelaki boleh cakap mcm tu..

aku bukan siapa2 untuk terima PERKATAAN itu..
tapi 19 sep 2010 abah cakap macam tu..hehehe

dah lah hari sebelumnya tu abah cakap dia xde duit nak antar aku balik segamat..
dia suruh balik sendiri naik bas..aku sedih sbb abah dah jnji..
tapi aku cakap kat abah. duit boleh cari. kan abah nak antar eiya g berjihad ni
eiya tak penah pesong niat slain blaja.. insyaallah ade rezeki.. rezeki abah datang balik..

abah senyap.. aku pergi dapur..
pastu abah cakap..
betul kau cakap..
duit boleh cari..
abah pun dah jnji nak antar..
yelah2 abah antar!
anak abah!
=] aku senyum..
haih anak2..
tapi aku tak sangka abah boleh senyap bile aku cakap mcm tu..
sebab aku dengan abah memang pendebat paling hebat kat umah tu..
hehehhe

oh ya sambung balik cerita..
abah kate aku inspirasi die utk berniaga =]
dia kata cara aku mendesak dalam diam tu buat dia berfikir.
abah penah muflis dulu.
ya mungkin sbb tu dia takut nak bangun balik.
aku bukan mendesak.
aku cuma slalu bercerita dengan semangat pasal bisnes.
mungkin tu yang abah kata aku mendesak dia.
hmm mungkin tu semangat abah jugak.

abah seorang yang sangat bersemangat.
ya aku mengaku, aku banyak ikut abah
cara dia cakap dengan aku pasal masa depan dia,
pasal rancangan dia, buat aku jugak berfikir
masa depan aku dan rancangan aku

sebab tu aku letakkan diri aku ni sebagai
seorang penyambung cita2 abah
itu tangunggjawab aku!

sape kate jadi anak tunggal ni boleh manje2??
boleh senang lenang.
aku xde rase semua tu.
aku cuma fikir aku ni banyak matlamat untuk diselesaikan
banyak tangungjawab utk digalas.
ya aku manja. aku mengaku!
tapi, semangat yang berkobar2 ni selalu
buat orang tak perasan yang aku ni ank tunggal

aku sendiri pun tak tau ape yang abah nak dari aku
tapi aku! kena bagi sesuatu utk dia
itu janji aku!

yes i do <3 him!
soooooooooo muccccccccccchhhhhhhhhhhhhh

saya hari ini

alhamdulillah..
hmm tu perkataan pertama patut aku ucapkan..
yela..
sebab antara banyak2 masalah yang aku kena face
hari ni.. at least.. satu dah setel..

hari ni sgt penat..
kesian semua exco..
semua penat.
AKU JUGAK!
assignment banyak..
event kena jalan..
tapi... sokongan pelajar..
agak mengecewakan..

tapi xpe..
itu lumrah..
kami tak boleh puaskan hati semua orang..
kami selalu dan sememangnya cuba yng terbaik untuk
pelajar DIIA.. tapi.. mereka tak faham..

tapi xpe..
diorang akan faham..
memang betul ape yang orang cakap,,,
tanggungjawab ni bukan mudah nak diselesaikan..
niat kita baik..
tapi orang selalu salah anggap..

tapi xpe..
tu semua kan cabaran..

amirah
awak sedang mencabar diri awak..
awak mampu ke tak???

amirah
tanggungjawab itu penting utk diselesaikan sebaiknya
jadi cuba SEDAYA UPAYA..

oh ya..
amirah sangat2xxxx berharap...
dia dapat balik minggu ni sbb hari jadi mak..
tapi... ade event NADIIA..
interpretasi ilmiah.,.
hmmm sekali lagi perlu berkorban..

xpe..
sabar ok..
mak mesti faham..

tapi nak belikan kek utk mak!
xpe.. lambat pun boleh kan..
ok sekarang rasa nak nanges..
='[[

Wednesday, 25 August 2010

ramadan kali ini...

ramadan kali ini..
terasa sangat berbeza...
suasana yang ku lalui sangat mengajarku..
hari-hari pada bulan ramadan adalah proses tarbiyah utk
hati kecil yang sangat mudah tersentuh ini...

ramadan kali ini..
diriku rasa sangat berbeza...
tiada masakan emak, tiada juga suara abah mengejutkanku..
semua aku lalui sendiri kerana aku terpaksa meneruskan pelajaran...
tapi aku melihat semua ini dari satu sudut yang lain...

ramadan kali ini...
banyak mengajar aku erti bersyukur...
air mataku juga sangat mudah untuk gugur..
gugur pada mlm pertama solat terawikh...
aku rindu selawat yang dibaca...
aku rindu suasananya...
akhirnya aku mendapatkannya..

ramadan kali ini...
bertapa aku sangat tersentuh..
melihat bertapa aku sangat bertuah...
nikmat Allah melimpah ruah...
tak semena air mata gugur lagi bila hati berkata
NIKMAT ALLAH YANG MANA
LAGI YANG MAHU KAU KUFURI???
itulah natijahnya bila hati mula terisi...

ramadan kali ini...
NADIIA jugak berbeza...
program yang menjurus kepada konsep charity dan melawat org susah..
destinasi pertama..

DESA BINA DIRI...
rumah perlindungan kutu rayau dan warga miskin yang tak berumah..
masyaallah...
aku tak pernah menjejakkan kaki ke sini..

kami berkampung sehari suntuk disini..
melayan telatah, bermesra, memghiburkan hati mereka, mendengar luahan...
semuanya membuatkan aku sangat-sangat merasakan nikmat ALLAH itu maha banyak!
tarbiyah lagi wahai hati..

akhirnya...
selepas memeluk tubuh2 penghuni DESA BINA DIRI...
selepas solat tarawikh..
air mata itu gugur juga..
terima kasih wahai bahu nazira, bahu syida dan bahu kawan2..
aku tak boleh tahan lagi..
aku ini kerdil..
si kerdil yang berdosa...
si kerdil yang tak tahu bersyukur..
si kerdil yang lalai..

aku pulang..
dengan hati yang sangat-sangat bersyukur kerana..
nikmat keluarga masih bersamaku..
nikmat rumah masih bersamaku..
nikmat kasih sayang masih bersamaku..
nikmat wanita yang dijaga maruahnya masih bersamaku..
nikmat pakaian baru masih bersamaku..
nikmat bilik masih bersamaku..
YA ALLAH lindungi aku dari kufur nikmat...

aku terus mendapatkan mak..
luahkan segala..
yang terbuku..
dan akhirnya ,..
aku lega..
SUBHANALLAH....

Tuesday, 24 August 2010

ouh assignment

salam...
huhu 


semalam PPG dan ilham.. (nazira, dura, nad dan dura) kitorang pergi melaka utk jmpe benchmark
bisnes kitorang.. kitorang pilih bisnes otak-otak melaka.. alhamdulillah sangat.. segala perjalanan
dan progress berjalan dengan lancar..


walaupun ni 1st time aku drive pg melaka.. tp alhamdulillah dengan direction yang makcik aku bagi dan 
Google Map yang aku study dengan edura.. segalanya menjadi mudah.. alhamdulillah sangat.. sebab aku 
sangat risau kalau-kalau kitorang tersesat.. yela.. kitorang bukan selalu naik melaka ni...


biarlah orang nak cakap ape.. budak taun akhir tapi jejak melaka pun payah.. tapi yang penting niat kitorang
tak pernah menyimpang... :) tu yang penting..


kitorang gak rase sangat2 beruntung, bertuah dan sangat-sangat bersyukur bila En Sokri ( owner bisnes ) 
menyatakan yang kitorang ni kumpulan pertama yang dia terima untuk kaji bisnes dia. Dia pun kate tak 
tau kenapa dia terima kitorang, tapi hati die terbuka untuk terima kitorang..yela... Politeknik Melaka tu
sekangkang belalang kunyit je jarak die dari tempat En. Sokri tu.. tapi die stil pilih pelajar-pelajar Uitm Johor ni..
cewah... mungkin sebab kitorang bersungguh-sungguh nak jumpa die dan sanggup tggu sampai die betul-betul free..
tapi pada aku ni semua berkat bulan ramadan,.. =]


lepas semua tugas dah selesai kitorang pun pergi ke masjid terdekat.. sebenarnya tak terdekat pun.. 
tapi sebab nak pergi masjid yang  selesa.. kami pilih untuk ke masjid Al Azim.. hmmm subhanallah..
masjid yang sangat cantik... rumah Allah yang cantik dan sangat tenang.. aku dan nadia yang tak de intention utk 
mandi pun tibe2 je decide utk mandi kat situ.. dalam setengah jam jugak kitorang kat dalam masjid tu..
tapi yang kami agk tak selesa ialah time kitorang masuk tu semua orang mcm tgk2 kitorang...
hmm kitorang buat salah ke??? nak kata pakaii tak sopan... semua bertudung dengan baju yang sangat sopan,.
melebihi punggung semuanya.. huhu tahla.. tak tau.. tapi tak pe la.. yang penting masjid tu best.. =]


pastu kitorang pun pergi ke bandar hilir.. aku tak tau pun jalan.. tapi follow je signboard.. alhamdulillah sampai...
yang paling best bile aku dapat bwk nazira g melaka.. tapi hari tu die demam.. =[[ kalo tak mst cik taiko kite ni kecoh.. hehhehe pastu kitorang beli la barang cenderamata cket.. aku beli senapang patah utk abah.. 
aku tau die suke barang-barang camtu.. tak sabar nak tgk abah gantung! 
pastu sempat jugaklah kitorang pg dataran pahlawan.. huhuhu waalaupun puasa tapi energy time tu mmg superb!
sempat jugak beli donut big apple kat situ.. masyaallah.. sedap2~~


pastu kitorang teruskan perjalanan balik... dan singgah di masjid kat satu kampung ni.. tak tau ape nama kampung tu tapi balik tu kitorang dapat bubur lambuk! =]] hehehe rezeki2~ bulan ramadan...
kami tak sempat sampai ke segamat sebelum berbuka..

so, kami decide utk berbuka kat KFC tangkak.. huhuh sayu sungguh kat sini..huhuhu
mane taknye.. tgk org lain berbuka dgn family.. kite plak berbuka dgn kawan2 je.. =[[ makkkkkkk.. rindu nk tolong mak.. walaupun yah tak rajin.. tapi yah nk tolong jaga syira dgn una... rindu3xxxxxx  nad pun sampai tak lalu makan.,, cume mkn 1 ketul je aym.. huhu kami rindu family... tapi tak pela.. tanggungjawab tu penting..
kadang-kadang pengorbanan tu manis ganjarannya.. =] aku percaya tu..


sebelum balik tu plak kami singgah solat kat satu masjid ni.. tapi aku kagumm... semua orang tua.. berbeza dgn tmpat aku.. aku tgk mereka mcm nenek aku.. =[[ kan best kalau ada nenek lagi.. bole pg terawih sama dgn dia...
pastu kami pun balik segamat dgn hati yang gembiraaaaaaaaaaaaaaa.... yuhuuuuu~~~ alhamdulillah semua dah selesai...



Friday, 20 August 2010

salam..

assalamualaikum...
hye blog..
lame saye tak jenguk awk...

awk dah baru..
saya pun dah baru..
:)

saya dtg dgn NOOR AMIRAH yang baru..
semangat yang baru...

byk bnda yang saya tak cerita kat awk encik blog..
saya sibuk...

nanti ya kita sambung..
=]