mereka yang chumel~~

Tuesday, 15 March 2011

SAHABAT

SAHABAT
kau ibarat pelita
yang terang tidak kelam cahayanya
kau ibarat sungai
yang deras mengalir tidak kering airnya
kau ibarat dunia
sekolah yang tidak pernah kering ilmunya

hadirmu menerangi hidupku
yang kadang kala kelam dek kerana kealpaan diriku sendiri
namun cahaya yang kau sinarkan adalah
cahaya hati nurani yang terpancar dari
lorong-lorong yang suci tidak tenoda

aku bersyukur kerana
tuhan kirimkan kau dalam hidupku
untuk mengajar aku erti sepotong kehidupan
dari gambaran dunia besar nan gegak gempita

hadirmu jua ibarat sungai deras yang mengalir
deras dirimu adalah jati dirimu
aku kagum
aku taksub suatu ketika
juga aku terpana
semoga kederasan dirimu dapat
jua menolong aku
menarik aku dari lautan
dunia yang hitam air dasarnya

kau juga duniaku
kau hadir hari-hari dalam hidupku
ibarat sekolah dunia yang besar
untuk aku memahami
isi manusia
isi hati
juga isi kepala manusia
yang kadangkala tak tentu adanya

namun itulah dia
aku belajar dari seorang insan yang
dinamakan
SAHABAT



karya asli NOOR AMIRAH BT AHMAD buat sahabat tercinta NAZIRA BT ARBANGE...
SELAMAT ULANG TAHUN YANG KE 21 TAHUN pada 18 MAC 2011..
umur sudah meningkat dewasa.. semoga amalan bertambah seiring dengan kecekalan jiwa..

pesanku... emosi adalah sesuatu yang berada dalam jiwa dalam diri kita.. kita adalah apa yang kita fikirkan..jangan kau kalah dengan sesuatu yang sebenarnya kau yang menjadi pengawalnya.. kita hidup dalam dunia tiada istilah 'aku yang punya'.. belajarlah memberi.. belajarlah berkorban... belajarlah lembutkan hati.. lembutkan jiwa...

semoga jati diri yang kau tanamkan dari dulu tak akan kalah dengan arus dunia yang penuh cela.. aku juga berharap agar kau selalu pimpin diriku supaya aku tidak akan tersasar.. aku jua insan lemah.. hidup perlu sentiasa dilandasanNya.. hanya dengan sahabat yang pemimpin aku nampak kesalahan diriku..

p/s: tahun ni jugak genaplah usia persahabatan kita berusia 15 tahun... semoga kita akan tetap menjadi sahabat yang baik... =]

Thursday, 10 March 2011

entry ini untuk roomate saye.. =]




cik nana
ni akak dah bagi tgk dan dengar sekali dah lagu ni
jangan dakwa dakwi lagi tau..
:P

ye..ye...
kite mmg minat maher zain bersama-sama..
hehehe

Wednesday, 9 March 2011

kadang-kadang..

Assalamualaikum semua...
dah lama tak menulis blog..
tak tau nak tulis apa sebenarnya...
=]

yang ada dalam kepala cuma lah
company analysis..
economy analysis..

hmmm
secara jujurnya mira masih lagi berada di tahap
yang sederhana untuk company analysis..
mmg report every week i did my best..
but..
thats the only part i did..
part yang lain..
yang orang lain buat..
still not in my 'hand'..

semakin jauh perjalanan melangkah
di semester akhir ni..
semakin hati rasa takut..
seram..
macam-macam2 lagilah..
banyak sangat otak kiri mira ni berfikir..
mungkin sebab final sem..

walaupun pelajaran overall
not too tough as last semester..
but i still have to catch it all..

huh..
semalam kat cafe...
macam biasa kami makan berempat
nazira, nadiah, edura, mira
kali ni ni yin pun ade

kitorang bercerita lah
macam-macam..
girls story..
=]
sambil2 yin duk mengabiskan nasi mira
tibe-tibe terpacul dari mulut mira

aku kadang-kadang
teringin nak jadi
orang yang moody

moody??
haaa
=]
hehehe

aah teringin nk jadi orang moody
teringin nak tarik muka panjang-panjang
kat orang

hahahaa
=]

yela.
mira rase mira tak penah moody2 kat orang..
kadang-kadang mmg teringin
nak ngamuk tibe-tibe kat orang hehehe
marah kat orang lain
tibe2 orang lain yang kena
amacam best ke??

huhu



p/s : tibe-tibe terfikir.. aah lah dah lame tak marah orang...heheheheh
walaupun aku susah nak marah,, tapi aku susah nak sejuk... so, just let it be..
orang yang boleh mengawal marah adalah ornag yang gagah! yes it is!
marah itu dari syaitan.. kalau kamu sedang berdiri ketika marah maka duduklah,
dan sebaik-baiknya berwuduk kerana marah itu dari api syaitan...
lagi pun... manusia tak akan bole berfikir logik semasa emosi membelenggu diri..


dan yang paling penting... maafkan dan lupakan... mungkin ada tarbiyah secara langsung
dari Allah untuk buat kita rasa kesabaran kita tercabar.. mungkin langkah mengawal marah itu adalah
permualaan langkah yang bermakna buat seribu langkah seterusnya..

Tuesday, 1 March 2011

selamat hari jadi abah... =]



assalamualaikum readers.
huuuy...
mira baru lepas siapkan progress
risk and return analysis..

hari ni hari yang penat..
hectic..
kelas penuh dari pagi..
lepas berbuka tadi terus gerak pergi library utk
amek data dari kawan-kawan..
and now is the time for me to sleep!!!

tapi hari ni agak tak best
sebab hari ni
hari lahir
abah!!
dan saye kat segamat!!!!

my hero
my idol
my anything lah!!
words pon dah freeze pagi-pagi ni..
tapi tak pe..
walaupun tau abah tak kan baca
entry ni sbb die xde blog..
tapi nak jugak wat entry ni..

abah iya sayang abah!
selamat hari ulang tahun yang ke 51 tahun..
abah 51, iya 21.. ehhehe
semoga abah sentiada sihat dan dimurahkan rezeki
doakan jugak iya dapat sambung smua harapan dan cita-cita abah..
=]

hugs sikit abah dari jauh!
macam yang ramai orang cakap..
saye anak abah!
aah mmg pon
saaaaayyyyyyyaaaaannnnnnggggg
sangat dgn abah..

mesti dengar punye cakap abah..
cepat kesian dengan abah..
aish.. ntahlah..
patot lah orang ramai cakap iya ni
'anak abah'

perangai kita banyak sama
semangat
cara bercakap
cara buat kerja
cara lead orang
huish macam-macam lah

tapi iya rase iya macam mak jugak!
iya suke masak mcm mak..
abah xgeti msk.. hihihi
haaa

maknyenya iya memang
copy paste kamu berdua! hehehe tibe2..
memang lah copy paste dua2.. hehehe
ala..
gandingan hebat kamu berdua..
mungkin itu lebih tepat..

tak sabar nak balik..
=]



p/s : hehehe pagi tadi agak kelakar bile abah yang selalu buat klakar ni bole plak die angkat fon tibe2 die kata haaa selamat hari jadi.. ahhaha tibe2 aku ni jadi tergamam.. hahaha aduhai... xjadi nak cakap panjang-panjang.. hehahahah aish..