mereka yang chumel~~

Thursday, 19 April 2012

usaha usahawan

assalamualaikum readers!
=]
haii entry ketiga minggu ni.
a good sign
keep updating the story.

kalau tak belog ni sunyi je kan
ok lets start

kali ni mira nak cerita pasal 
usahawan

kenapa usahawan
ok this is my passion

mira tak penah boleh bayangkan dengan baik
position mira dalam public firm or even goverment agency
tak pernah

tak pernah dapat bayangkan nanti mira duduk dalam ofis orang
buat kerja untuk orang
dan dapat gaji dari firma orang
definitely i can't imagine in a good way
i can be a financial manager in company XXX
susah nak bayangkan
ok stop

tapi kenapa?
entah

mira memang dari sekolah abah dah put inside my mind
i have to create a job
do business

itu dalam kepala
dan mira selalu bayangkan i have something yang
mira bekerja untuk diri sendiri
di tempat sendiri
dan terima hasil daripada diri sendiri
semestinyalah dari rezeki yang Allah dah allocate untuk kita kan

usahawan
in a beginning
banyak benda kena fikir dan sememang nya
usaha usahawan diperlukan pada tahap maksimum

tapi mira stilll student
boleh dikatakan tak tau nak mulakan macam mana
its a fact

takut-takut nanti
dari usahawan jadi usaha awan
*oh tidak*

so mira mulakan dari sekarang
agak banyak jugak benda yang mira dah jual
*ada yang dah tau tu tau lah kan*
i dont care
sebab yang paling penting adalah 
pengalaman
itu aim mira

ada satu tahap sampai 
mak sendiri cakap
kau ni kenapa
*maksud mak mira macam tak cukup duit sangat*
hehehe

sejujurnya
mira bukan seorang yang high maintenance person
be as simple as i can
as afford as i can 
sebab mira still belanja dengan duit orang
kita malu kan nak belanja sakan

but the most important thing
pengalaman
*tak boleh dijual beli*

ingat awak decide untuk jadi usahawan harini awak bole terus jadi esok?
stop dreaming kawan-kawan

kita kena mulakan sekarang
penat lelah jerih pening
*ayat*
kena tolak tepi sekejap

tapi all these with a limit
belajar tetap no satu
manusia ni kalau tak ada tanggungjawab yang dia galas
dia tak akan produktif

semakin banyak tanggungjawab 
semakin produktif

untuk masa sekarang ni pulak 
ada benda baru yang mira cuba
menarik

cuma untuk cakap tentang kepuasan
belum lagi
mungkin sebab baru mula
dan kita tak nampak lagi skopnya

mira jual ape?
*nanti dulu*
tapi permulaan yang agak baik
alhamdulillah

semoga usaha kali ini bukan 
usaha awan
tapi usaha usaha usahawan yang membuahkan hasil.
hehehehhe
make a doa for me

























Tuesday, 17 April 2012

kosong lagi.kosong lagi.kosong...

assalamualaikum readers! 
ok tajuk lebih kurang same mcm entry semalam ann
haaa tapi insyaAllah isinya tak sama..

dear belog,,
pertama sekali update pasal kesihatan yang masih berada ditakuk lama.
arini makan nasi setengah senduk je..
adui...
amek 1 senduk tapi mampu masuk setengah senduk je..
semalam lagi ok kot..

tapi rasa sgt hectic..
hmmm
ini petanda tidak baik!

ok tak pe.
kita bagi peluang sampai balik rumah.
kalau tak elok jugak,

no choice
ayuh kita ke hospital
berpusu-pusu
^-^'

ok harini ade quiz IFM
sebelum tu ada kelas 
investment management..
kelas ni ok je sebenarnya

tapi tulah harini 
tajuk calculation jahhh
semput makkk
hihihihi

haih
kosong lagi
kosong lagi 
kosong lagi
input sgt sikit

masa pulak kena dibahagikan kepada beberapa bahagian
kepada tanggungjawab baru
saya komited dan sayang awak.
saya akan berkorban untuk awak ok
erk.

uish ni bukan ayt cintan cintun ok

hmmm ok la nak pg 
berjual-jualan
till then~~

wassalam.

Monday, 16 April 2012

kosong.kosong.kosong.

kosong.kosong.kosong.
hihihi ape yang kosong hah?
hihihi xde xde
kosong tu lagu najwa saje ok.

*gurau*
^_________^
hari yang bahagia.

ok harini mira nak cerita pasal diri sendiri lagi
*pang*
kate diari kan.

ok sebenarnya 
tak tau nak cakap macam mana

perasaan bercampur baur snanye..
hari-hari pun memang hari yang bahagia

tapi hari ni ada 2 kerisauan
risau pertama
ok mak cakap dia pergi hospital harini
Allahu Akbar~
sape yang suka kalau dengar berita macam ni kan.
*makin homesick jadinya*
walaupun dengar suara dia still ok
tapi kita anak kan...

kerisauan kedua adalah
kerisauan kepada diri sendiri
dah seminggu aku hilang selera makan
=.='
ohhh tidakkk
tidakk sekali -kali aku diet.

zaman diet-diet dah lama berlalu
sejak aku diserang kaw kaw oleh encik gastrik
aku dah lama hilangkan tabiat diet tu

nasib baik badan jenis cepat naik dan cepat turun
ish..
tak tau nak ckp cane
tapi pelik
soalan drp doktor pun pelik

ade ke dia tanya aku ade jatuh ke tak
of coz ade jatuh.. dlm sbulan lepas
omaigod dia kate maybe pinggang aku bengkak
=.='

tapi aku rasa mcm takde kena mengena
faham tak aku akan rasa mual bila makan
tapi aku paksa je makan tanpa ada rasa nafsu nak makan
*nikmat makan telah ditarikkah*
istighfar
ubat pun bole tahan byk...
adui*
tahniah..

p/s : Ya Allah permudahkan urusanku.. minggu-minggu terkhir sebelum cuti memang mcm ni ke??
tak pe.. minggu depan ada tanggungjawab yang lebih besar! semoga Allah redhai usahaku..

Sunday, 15 April 2012

soal.persoalan

assalamualaikum encik belog~~
lame tak jengah
takde idea nak luah apa sebenaarnya..
cewah..
oh ya lama jugak mira tak buat puisi kan.. =]
nantilah.
nak tulis puisi kena malam-malam.. 
cewah~~

oh ya.. ape lagi lah persoalan dan soalan yang
menyinggah kat dalam kepala ni kan..

heee
tahlah.
tak tau macam mana nak mula
lagi tak tau macam mana nak tamatkan
haaa complicated disitu.

yang mira tahu cuma satu.
semoga Allah permudahkan perjalanan
yang belum mula dan tak tahu nak mula macam mana ni

yang lama tu sudah-sudahlah
hentikan pencarian
hentikan usaha
hentikan tohmahan
hentikan gangguan-gangguan

yang tengok-tengok dari jauh tu
sila kuatkan usaha
mana tahu
memang cerita tu cerita yang seronok untuk dikongsi bersama

ok faham tak ceritanya??
hahaah
tak faham??
memang tak nak bagi korang faham pun

kepada diri sendiri
sila komited dengan tanggungjawab baru yang 
mahu digalas.

jadi seorang yang fokus
shoot the aim!
*doakan ya*

saya nak jadi seorang yang bertangjungjawab kepada orang yang telah menyempurnakan tanggungjawabnya kepada saya selama 22 tahun dimuka bumi Allah ni. Saya juga mahu mencari orang yang sama-sama fikirkan bagaimana cara terbaik untuk menyempurnakan tanggungjawab. Semoga tanggjungjawab yang diamanahkan itu dapat disempurnakan dengan baik dan sangat indah.