mereka yang chumel~~

Friday, 12 November 2010

semua yang berlaku ada hikmahnya.. =]

salam... =]

hari ni aku ade paper FIN320..
ALHAMDULILLAH..
dah lepas satu paper calculation..

harini mmg aku rasa sedih..
kali ni aku rasa kurang yakin bile jawab paper tu..
aku mmg dah redha sgt2 dah lepas berusaha sebaik yang
aku mampu..
aku ingat aku je yang sedih..
hati aku je yang susah,,urus
banyak kali aku doa dalam hati..
aku ingatkan diri aku dengan ayat ni..
barang kali kamu membenci sesuatu
sedangkan ia baik utk kamu..
boleh jadi jugakk kamu suka kan sesuatu tapi
tak semestinya ia baik utk kamu.
aku pujuk lagi hati aku..
kalau kesedihan dan kesusahan hati aku ni
sbg kifarah dosa-dosa aku..
aku redha..
aku terima..

ya mungkin aku
tak pernah dpt carry mark serendah tu
sebab tu aku risau..
tu yang buat aku risau.
takut sesuatu yang masih ghaib..
sedangkan aku masih boleh berusaha dgn cara lain..
doa..
doa..
doa...

ya aku datang kelas tak penah ponteng
ya aku pergi test
ya aku buat quiz 
tapi disebabkan kejahilan diri mengurus masa
mungkin sebab tu aku xboleh buat.
kurang belajar
negative mindset
hmm mmg aku tak suka paper calculation
jadi usaha kena lebih.
itu jawapannya.
tapi nak wat cane.. carry mark dah kua.

tapi semalam..
YA ALLAH.. susahnya hati aku..
semua kata2 positif aku keluarkan utk diri aku sendiri
AKU KAWAL MINDA, PERASAAN, DIRI, & PERBUATAN
sambil aku belajar & berdoa supaya aku boleh jawab paper 320 ni..

tapi nmpaknya lepas jawab aku masih rasa susah.
ingat.. mungkin in TARBIAH dan ade sebab knapa aku rasa susah..
hmmm

tapi aku masih BERSYUKUR..
sebab ape yang aku lalui cuma SIKIT
ya..
SIKIT
nak dibanding kan ape yang ape yang kwn aku baru lalui
mase jwb paper ni td..

ayah DALILA meninggal.
innalillahiwaina ilahirojiun..

terus aku mengalir air mata.
sbb aku rasa ujian aku sangat KECIK.
terus aku teringat..
setiap kali aku rasa ujian aku berat, setiap kali itu lah
ade lagi org lain yang mempunyai ujian yang lebih berat.

dan ALLAH lebih mengetahui segalanya

YAALLAH sesungguhnya Engkau
YA RAHMAN
YA RAHIM

dan aku lalui banyak perkara hari ni..
ade adik2 yang gembira dapat 5a
ade adik2 yang sedih tak dapat 5a

cuma satu pesan aku.
kak ya dulu dapat 3a2b je.
tapi arwah nenek suruh.
sujud syukur.

ya bersyukur.
=]
semua tu ade hikmah.

positive your mind
your body
your act
will follow you
to be
POSITIVE

ingat
berbaik sangka dengan Allah

dan khabarkan lah berita gembira kpd orang2 yang bersabar..


D
U
I
T
[ DOA USAHA IKHTIAR TAWAKAL ]




p/s : mak sempat pesan semalam mase hati sangat susa, sedih, takut. Baca yasin. Tapi kalau dah tak boleh sangat tak pela yah bukan Rezeki kau. aku nangis. tapi dalamm hati sangat mengiyakan apa yang mak cakap. terima kasih mak.

4 comments:

hidiary said...

salam..sokeyh dear..insya ALLAH, andai ia rezeki kt, kt akan dapat jugak..kadg2 kt memg rase tkut sgt..tapi bile hati kt kuat yakin pd Dia, insya ALLAH jua, kt akan jadi lebih tenang..ak juge teresak2 menangis hr tu , tapi bile ak fikir blik, knp kt nk mudah melatah, sedgkan ALLAH telah sediakan rezeki tu untuk kita..:)..chaiyok babe ! FIGHTING ! (takziah untuk kawan kau )

.::.miraeiya.::. said...

=] tapi tu lah.. kt suka pk bnda yg masiih dlm hijab NYA.. sedang kan boleh cuba lagi kan.. tq dayah...

NuRuL AiN said...

thnks mira..ain suka apa yg mira tulis...
betul tu..kadang2 kite rase kite nih dah terlalu berat memikul ujian..tapi kite lupa ada juga yg lebih berat dari kita..
insyaAllah..amira akan berjaya..if NOW bukan rezeki..maybe LATER

.::.miraeiya.::. said...

=] tq ain...
tapi time tu kamu antara penguat semangatku ain...
yup btul ape yg kamu ckp.. if not NOW maybe LATER...