mereka yang chumel~~

Thursday, 25 August 2011

wordless wednesday~~

salam readers~~ =]
ok hari ni baru mira nak buat wordless wednesday...
padahal blogger lain dah lame buat ..
takpelah..
ape orang nak kate...
tak penting!








p/s : berubah itu mudah.. tapi mahu mengekalkan perubahan itu susah! doakan amirah istiqamah...

Wednesday, 17 August 2011

pergi...I go...

assalamualaikum belog saye!.. =]
tajuk kali ni mengingatkan kita pada lagu Aizat... Pergi.. atau in english version... I go??
why did i go?? i don.t have the answer..
because i just run.. that is the fact..
aku berlari...

aku berlari sepantasnya meninggalkan masa lalu..
dengan berlari selajunya..sepantasnya..
masa kini milik aku..
kerna aku yakin aku hanya punya hari ini..

segalanya terasa sangat tenang..
tiada kegusaran..
tiada kebingungan..
aku lari meninggalkan masalah lama..

aku lari dengan tinggalkan belenggu itu pergi..
aku lari... dan terus berlari...
berlari mengejar zatNya yang halus, mulus dan syahdu..

hanya padaNya aku mengadu..
aku berserah...
hanya padaNya aku meminta...
agar hari semalam menjadi lukisan..
lukisan yang bisa terpadam..
oleh pemadam taubat...

aku berlari...
berlari dan terus berlari..
mencari zat cinta yang abadi...

Thursday, 11 August 2011

hari ni hari sedih lah...

dear diary..
hari ni aku sangat sedihhhhhhhhhhhhhhhh...
walaupun masalah ni bukan masalah aku secara langsung...
suam-suam kuku je dgn aku...
tapi naluri aku memang macam tu...
aku kuat sebab air mata dan aku lemah pun sebab air mata..
cakap lah ape orang nak cakap..
ratu air mata memang macam tu..

kecewa..
luluh hati..
kenaaapaaa sanggup buat macam tu..
takuut nak cakap lebih-lebih..
Allah memang selalu uji manusia melalui apa yang dia katakan..
sebab tu aku perlu berdoa..
Ya Allah jangan kau uji dengan apa yang aku telah katakan..
tapi kau permudahkanlah aku untuk lakukan apa yang aku katakan...

cakap memang senang maaa~~
cuba buat!
haaa terkebil-kebil kau limah!

sesungguhnya tempat wanita itu mulia disisi lelaki yang bernama suami..
senang kan nak dapat redha Allah..
dapatkan redha suami.. InsyaAllah..
nasib kita di akhirat sana pun suami ada banyak pelaburan pada kita orang perempuan..

sedih..
luluh hati...
kenapa buat macam tu...
hmm nak buat macam mana??
mungkin ada hidden message yang Allah nak beri..
atau mungkin ujian kali ini Allah beri kpd mereka sebagai kifarah dosa lama..

kepada mereka yang buat masalah..
kembali kepada Allah.. =[
gembira itu ujian ..
sedih juga ujian..
kaya itu ujian ..
miskin itu ujian..
memang itu juga nikmat..

tapi apalah martabat seorang perempuan..
bila seorang suami katakan..
kalau aku lepaskan kau..
dia pun buang kau..
kau nak buat apa???

aduh...
rewind semula...
jangan salahkan orang..
sedang diri sendiri yang membuang maruah diri sendiri..
sedih...
kecewa..

lelaki itu runtuh masjidnya kerana apa??
kini dia mahu runtuhkan lagi masjid??
kemudian mahu bina masjid dengan keruntuhan...


Semoga Allah ampunkan dosa mereka...




p/s : perkara halal yang Allah benci adalah robohnya masjid bait muslim..
Ya Allah ampunkan dosa mereka.. ampunkan dosa mereka.. ampunkan dosa mereka..
aku tidak marah.. tapi aku kecewa.. hanya doa dapatku titipkan..

Sunday, 7 August 2011

siapa gastrik???


salam... hai semua~~ =] kali ni mira nak share sumting kepada kawan-kawan yang senasib dengan saye... hukhuk sape gastrik???  
sape kate gastrik tak boleh puasa ea??? amboi....rugi tau tak puasa....
ape-ape pun jom bace petikan kat bawah ni... mira amek je kat page mane tah ... tak ingat... tapi info die berguna.. 
mira pulak ade care sendiri nak elak gastrik.. walaupun semalam dah kantoi jugak diserang gastrik drp petang sampai pagi jugak berperang dengan encik gastrik yang terel ni.. huhuhu nasib baik tak teruk sangat..

kali ni serangan die mild aje.. nasib tak demuntah-muntah... kalau tak konfem.. mesti muntah ade darah sikit.. pastu perut konfem pedih sangat-sangat.. dan nak makan pun still sakit and tak selera...

untuk puasa kali ni mira banyakkan minum air masak mase sahur.. kurma jangan lupa... dan  jugak quaker oat... 



layan je lah artikel ni~~~ huhuhuhu

TEKANAN (stress), rangsangan atau tindak balas bahan kimia daripada ubat, makanan dan jangkitan bakteria boleh menyebabkan pembengkakan di kawasan permukaan perut. Pembengkakan yang timbul akibat daripada tindak balas setempat ini menyebabkan seseorang itu mendapat gastritis atau lebih dikenali sebagai gastrik.
Perut adalah kawasan yang mengeluarkan rembesan asid yang kuat dan pepsin yang berfungsi untuk menghancur / menghazam bahan-bahan makanan. "Kadangkala asid dan pepsin ini yang sepatutnya bertindak / menghazam ke atas makanan seperti daging sebaliknya merosakkan permukaan perut dengan cara menghazamkan/mencerna permuakaan perut yang juga adalah daging. Apabila permukaan perut terhakis asid akan menembusi lapisan pertahanan perut dan mengakibatkan hakisan/kecederaan itu membesar dan akhirnya menjadi ulser," katanya.
Bagaimanapun, katanya pembengkakan permukaan perut boleh disebabkan oleh bahan kimia yang diambil dalam makanan dan kimia yang terjadi dalam tubuh manusia sendiri seperti asid regurgitasi atau hempedu .
Ubat steroid dan bukan steroid, sesetengah antibiotik dan ubat-ubat tradisional Melayu dan Cina juga boleh menyebabkan gastritis (pembengkakan perut) serta berkemungkinan terjadi gastrik.
Menurut dr Aminuddin lagi:

PUNCA GASTRIK
  • Merokok
  • Meminum minuman beralkohol
  • Jangkitan bakteria helicobacter pylori
  • Kegagalan organ tubuh seperti kegagalan buah pinggang, pernafasan, jangkitan septisemia dan pesakit tenat yang boleh mengakibatkan stress ulser.
  • Tabiat pemakanan yang tidak mengikut waktu.
  • Gaya hidup yang tertekan (stress)
  • Bahan-bahan kimia seperti ubat Non-Steroid Anti Inflammatory Drug (NSAIDs).
TANDA-TANDA GASTRIK
Antara tanda-tanda yang dihidapi oleh seseorang yang menghidapi gastrik ialah:
  • Terdapat pesakit yang mengalami gastritis atau hakisan perut tanpa gejala klinikal
  • Sesetengah pesakit merasakan gejal-gejala kesakitan semasa lapar dan mereka terpaksa mengambil makanan yang lebih kerap untuk mengurangkan rasa sakit tersebut
  • Pendarahan gastrousus boleh berlaku pada pesakit yang menderita masalah yang lama, malah 25 hingga 30 peratus penyebabnya ialah kerana hakisan (gastritis erosif).

Dari bahan-bahan penulisan ini bolehlah saya rumuskan penyakit gastrik atau juga dikenali sebagai gastritis sebagai:

Penyakit Gastrik / Gastritis ringan
Inflamasi (pembengkakan) pada bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.

Penyakit Gastrik / Gastritis berat
Berlaku kecederaan (luka) berpanjangan bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.


Penyakit Ulser gastrik (peptic ulcer)
Merujuk kepada ulser perut. (Ulser memberi maksud sejenis luka terbuka). Darah boleh dikesan dalam muntah atau najis. Ulser gastrik adalah abang kepada Penyakit gastrik berat.
Berikut adalah pandangan berkaitan penyakit gastrik yang diturunkan oleh arwah guru saya:
Punca Penyakit Gastrik:
Punca penyakit gastrik adalah amalan tabiat makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikut waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul 11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00, kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai pukul 4.00 petang belum makan tengah hari. Apabila amalan ini diteruskan untuk tempuh kira-kira 5 tahun, insyaAllah Allah akan memberikan penyakit gastrik. Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih diteruskan, insyaAllah dalam tempuh 2 tahun lagi, orang ini akan mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser perut.
Tempuh matang untuk penyakit gastrik ini akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang itu merokok, suka makan nenas, makan mee segera, jeruk kering dan basah, junk food, minum minuman bergas, makan makanan berangin seperti pisang nangka, ubi dan cempedak / nangka; makan makanan terlalu pedas, makan hingga tersangat kenyang, makan ubat doktor atau tradisional tertentu dan makan makanan yang bercuka.


Tanda-tanda penyakit gastrik:
  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.
Rawatan penyakit gastrik:
  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.
  12. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam




tq for reading~~ info sahaja... 

p/s : tahun ni 1first time puasa dengan gastrik.. serangan mula-mula sebelum ni tahun lepas.. tapi after puasa... huh~~ seksa... malam-malam pun nangeesss T_T ... bayangkan tak boleh diri tegak pun... nak pergi toilet pun jalan macam dekat 3 tahun baru sampai.. dah lah kat segamat time tu.. nak pergi klinik pun kena tunggu waktu pejabat.. T________________T nanges lagi~~~ tido malam tak payah cerita lah... 2 jan dah cukup nikmat kalau gastrik ni tak nakal... 
tapi apa-apa pun ni adalah pengajaran kepada diri sendiri.. makan ikut time! wassalam..

=] untungnya...

assalamualaikum readers.... =]
baru je lepas tgk video youtube..
pasal wardina ajar anak-anak berpuasa..

untungnya anak dia...
sangat bertuah ada ibu macam tu...
tapi mira lagi bertuah dapat mak....
=]
bertuah dalam hidup manusia kan subjektif..
jadi fikir positif kenapa kita bukan dapat itu tapi dapat ini...

tibe-tibe je fikir dalam kepala..
nak jadi umi macam wardina lah...

after her hijrah.. she did very well~~
dakwah in her way..
adorable tahu??
berdakwah care yg hikmah... 

puji banyak-banyak cara wardina!!
sebab mira rase she create sumthing for genY dan gen2 yang seterusnya....hehhe

jom tengok!



again.. and again... 
i love blog walking..
i love to read people's ideas..
it shows how do people create their future generation...

tapi kali ni ni mira tak blog walking..
tapi terjumpa 1 link kat fb my friend...
nama owner blog ni pun amirah juga,,,
hehehe
nama kami same!!!
cahaya puteri.. 

tapi yang tak sama adalah..
dia dah kahwin ...
kahwin usia muda..
she is only 19... 
if im not mistaken..

tajuk entry pada link itu adalah

subhanallah..
mira kira jodohnya kuat..
berkawan 6 tahun..
hmmm lameeeeeee....

walaupun mira secara personal menyokong kempen..
ABJZ (anda bijak jauhi zina)
jauhi couple..
jaga batas..

tapi i can see Allah selamatkan mereka dengan
perkahwinan...
bait muslim...
insyaAllah...

mereka kahwin gantung..
iaitu parent masiih menanggung anak-anak mereka..
dengan konsep redha meredhai..
tak ramai orang guna cara ni..

for me...
bole tak kalau mak ayah yang pilih calon menantu ???
mira..
just grab it...

senang!!!
hehehe mesti jalannya mudah..
sebab redha mak ayah dah setel..
taaruf,, bertunang.. nikah..
done!

maruah wanita itu terjamin apabila
disisinya ada seorang lelaki bernama suami....

redha Allah pada anak-anak bergantung pada redha ibu bapa kan...
*tibe-tibe* 
teringat ada orang yang 'merisik khabar' 
tapi mak macam tak suka..
so i just follow..

life is easy ..
don.t make it hard...
follow the flow..

untungnya..
kawan-kawan yang sekolah agama..
memang dari awal sudah dididik dengan batas pergaulan semua...

mira sekolah biasa...
pergaulan kawan antara lelaki dan perempuan dilihat
biasa!
couple itu
biasa!

memang tak di sangkal..
mira pernah bercinta..
puppy love..
memang macam P***y sungguh time tu..

sampai satu masa..
when we discover..
we get the answer..

Allah gives the answer..
islam gives the way...
and i try and always try hard for it...

say no to love before mariage...

I dream on bait muslim..
when my husband, my love..
guide me.. guide our family ..
with the nur of islam..
i pray iwish iwill have..

nak didik diri sendiri ...
untuk keluarga dan anak-anak
supaya anak-anak boleh jadi 
anak-anak solehah..
tapi semuaaaaaaaaaaaaaanyaaaa
mira kena mula dulu..

ibu bapa solehah insyaAllah dpt anak-anak solehah.
bnyak mira dah observe..
perangai anak-anak sebenarnya adalah cerminan perangai ibu bapa..

jadi kepada diri sendiri mari berdoa...
ya Allah kau kurniakan aku jodoh yang baik..
seseungguhnya aku mencari cinta dijalan keredhaanmu...
jangan kau berikan aku jodoh syaitan,,, 
kau berikan aku jodoh yang telah kau tetapkan untukku.
permudahkan segala jalanku dan tentukan pada waktu yang paling sesuai untukku...


Friday, 5 August 2011

(T_T) nanges... nanges...

alhamdulillah..
5 hari ramadhan...
=]

semalam petang tertidur lagi..
pukul 6 baru asar...
huhh~~
sangat mengantuk untuk tunggu masuk wktu asar (tak elokk sungguh, jgn ikut ok)
lepas sahur tak tidur..
pastu keluar uruskan..
bil rumah..
pergi bank...
at last...
fatigue~~

rushing semayang..
pastu turun bawah...
hmm satu je dalam kepala..
pergi tolong mak..
lagi-lagi sekarang ni mak bukan sihat sangat..

huh atlast tgk mak dah masak...
tapi still kena marah dengan abah sebab tak tolong.. hukhuk
marah manje je biase lah~~ hikhik

terus je pergi dapur..
sebenarnya harini dah plan ..
nak buatkan garlic bread dgn sup cendawan untuk adik..
tp tgk jam huh dah nak buka la plak...
tak pe.. proceed saje...

nasib abah tolong gak sapu-sapu merjerin.. kat roti tu..
so aku tinggal buat ape yang patut...

lepas buka .. 
macam biasa...
dah bape hari kepala pusing.. berdengung je rase..
tak kan efek tekanan darah rendah pulak...
tapi memang pun rase mcm nak pitam je siang-siang tu ..
tapi konsep puasa kan menyihatkan badan..
jadi kena yakin dengan Allah..
badan kita sihat..

lepas urut mak terus je tido..
mak kate .. kau ni jadi mak bidan je lah.. hahaha
boleh gak mak..
mak bidan lepasan ijazah.. uuu aww~~

dah bape hari semayang terawih sendiri.
tak ikut pun abah pergi masjid..
tak pelah..
dah plan dengan sume nak pergi tengah-tengah..

tido kul 10 lebih semalam.. 
huh~~ tak sangka sangat nyenyak plak kan tido tu..
bunyi fon pun tak sedar...
padahal lagu syair qalbi tu sikitlah punya panjang kan.. hehhehe
kepala dah berat.. ape lagi memang tido ubatnye!

hmmm
pagi plak tadi memang dah plan nak bangun tolong mak masak..
tapi abah dah kejut dulu...
abah cakap mak tak larat nak bangun...
so aku bangun je lah..
tgk abah dah goreng telur... hehehe
terus pergi masak..
masak pagi-pagi ni memang lain sikit rasenya...

lagi-lagi lah aku ni memang alah dipagi hari..
menggigil kesejukan sambil potong bawang potong cili sume...
hahahahahha
teringat kalau kat segamat pun same...
konfemm pagi-pagi tu mesti  menggigil... 
duduk 5 minit baru bingkas bangun...

ish..
muka semua nya seposen je bangun pagi..
abah awal-awal dah makan
pastu pergi mengaji
tinggal lah sorang..

dari sahur smpai sekarang aku tak tidur lagi..
tak mau tidur..

tapi takut mengantuk plak petang.. 
ishhh
waktu subuh dan asar adalah waktu syaitan menyihir anak-anak adam..

ish... 
mesti jauhkan diri ni..
doakan ye kawan-kawan..

ok lah ni gedik je post entry baru 
sebab boring..
 :P

tata nak pergi 
amek adik kat sekolah..
dah lambat..
konfem die muncung...
heehehe  

Thursday, 4 August 2011


ASSALAMUALAIKUM semua....
rasanya belum terlambat untuk mira ucap AHLAN WA SAHLAN YA RAMADAN KAREEM...
alhamdulillah doa kita dimakbulkan... ya Allah allahumma bariklana fi rejab wa syaaban.. Allahumma balighna di ramadan... ramadan is now here... =] with us.. again .. 
tapi kita masih tak tau tahun depan... masih dapat ke tidak berjumpa dengan ramadan ...

bulan 1000 bulan.. bulan pesta ibadah bagi ahli ibadah... 
kali ni mira menyambut ramadan dengan penuh kesederhanaan..
secara personally tidak puas dengan cara diri sendiri menyambut ramadan kali ni...

walau macam mana pun masih bersyukur sebab Allah hadiahkan sebulan berpuasa sebulan dirumah..
maknanya byk urusan diri sendiri akan diuruskan oleh keluarga..
tak payah cari makanan kat bazar ( ini part paling tak suka )... 
tahun lepas puasa kat kampus pun pergi bazar mula-mula tu dalam hati cuma ada kedai tudung...
bukan nak cari makanan..hehehe kalau kat rumah pun same... bazar ramadan ramai orang tak suka2!!!! 
tak suka nak pilih makanan sebab terlalu banyak sangat makanan.. last-last pulang ke rumah dengan 1 benda je... atau lebih malang tak beli apa-apa pun... hehhehe
cuma kena ringankan tulang yang berat ni utk tolong mak kat dapur....
muka mak ayah depan mata...
tak perlu bersedih-sedihan makan oat dan biskut dalam cawan tapi fikiran asik teringat suasana family..
rumah itu kan syurga dunia... =] kan senang!

walaupun kalau kat rumah suasananya seronok tapi mira tetap rindukan suasana UITM Segamat...
ketenangannya lain... masjidnya.. subhanallah... 
mesti menangis kalau dengar selawat atau doa masa terawih.... 
yang paling rindu adalah untuk solat terawih dengan PPG (nazira, edura dan nadiah).. semayang 1 saff dan peluk-peluk lepas solat.. rindu nya... terasa kasih sayang Allah drp kawan-kawan... 
masih teringat lagi masa hari pertama puasa.. takde kedai bukak.. kami jalan cari kedai... sampai tangga LT semua muka macam nak nanges.. nak balik rumah.. no one can pay the memory.. sayang kat korang!!! sape nak bagi muka seposen yg lapar tu??? takde2~~

tapi ape-ape pun mari kita mintak maaf utk mulakan ibadah mulia ni...
kepada semuuuaaaaaaaaaaaaaaaaa NOOR AMIRAH BT AHMAD dengan rendah hati rendah diri meminta maaf atas segala silap dan salah... dan mari kita mulakan untuk ubah diri sendiri.. byk yang mira nak ubah dlm bulan puasa ni... yela ini bulan tarbiyah....dengan itu saye berazam untuk :

1. TERUS MAINTAIN DAN ISTIQAMAH untuk berjuang dalam kempen '1 Hari 1 Juzuk ' kepada diri sendiri... walaupun dah mula dari beberapa bulan lepas .. tapi perkataan MAINTAIN DAN ISTIQAMAH tu agak mencabar kpd diri sendiri... 700 ganjaran.. siapa tak nak??? Alquran umpama air yang membersihkan tanah yang didalam guni... walaupun tak faham maksudnya.. tapi tetap menjadi ibadah... 


      
DOA SEBELUM MEMBACA aLQURAN : YA ALLAH ENGKAU TURUNKAN ALQURAN DENGAN KEBENARAN JUA IA TURUN.YA ALLAH TINGKATKAN KECENDERUNGAN AKU UTK MEMBACANYA. JADIKAN ALQURAN BAGIKU MENYERAH PANDANGAN,PEYEMBUH JIWA, PENGUBAT DUKA LARA DAN PENGHAPUS KESEDIHAN DAN RASA DUKA CITA. YA ALLAH JADIKAN ALQURAN BASAHAN LIDAHKU,PENYERI WAJHKU,DAN PENYEGAR JASMANIKU. BERATKAN TIMBANGAN AMAL SOLEH BAGIKU DENGAN ALQURAN. KURNIAKAN AKU KUDRAT MEMBACA DAN MEMATUHI SURUHANMU SEPANJANG SIANG DAN MALAM. HIMPUNKAN DIRIKU DENGAN RASULMU, NABI MUHAMMAD SAW DAN KELUARGA BAGINDAN YANG MULIA..

DOA SELEPAS MEMBACA ALQURAN : YA ALLAH JADIKAN ALQURAN TEMAN HIDUPKU DI DUNIA, PENGHIBUR KESEPIANKU DALAM KUBUR DAN PENYELAMATKU PADA HARI KIAMAT KELAK. JADIKAN ALQURAN PENYULUH MENITI SIRATUL MUSTAQIM, TEMAN KE SYURGA DAN PENDINDING DARI API NERAKA.SERTA PEMANGKIN PENYELESAIAN KPD SEGALA PERMASALAHAN. DENGAN LIMPAHAN KURNIA, BUDI DAN KEMURAHANMU, WAHAI TUHAN YANG MAHA PEMURAH. YA ARHAMAR RAHIMIN. SELAWAT DAN SALAM KPD PENGUHULU KAMI NABI SAW DAN KELUARGA BAGINDA YANG LUHUR.
               
2. TERUS MAINTAIN DAN ISTIQAMAH untuk berzikir... susah nak jauhkan perkara lagha.. jadi untuk elakkan diri sendiri ni nakal macam bulan lain.. maka mari kita mula mendidik diri utk zikir.. teringat kata-kata ust muhammadi... qalbu yang berzikir tapi lalai adalah lebih baik daripada qalbu yang tidak berzikir... kita ni manusia.. kadang-kadang sangat susah untuk elakkan benda lagha.. sekurang-kurangnya dengan zikir boleh membantu elakkan buat perkara lagha... hmmm jugak kena tahan diri dari mesej yang bukan-bukan sama ada dengan kawan-kawan perempuan atau lelaki... pintu maksiat dan punca kelalaian terbentang luas sekarang ni... jadi kena banyak zikir dan fikir... kata ust pahrol... =]

3. TERUS MAINTAIN DAN ISTIQAMAH untuk bangun pagi dan bersahur... ini sememangnya segmen mengingatkan diri sendiri.. ini kelemahan mira yang susah nak buang.. tapi I WILL TRY!!! bangun sahur hari-hari.. kadang-kadang terfikir jugak.. bangun subuh kan tak bape lame sangat jarak nye dengan sahur.. bangun jela sahur!!! penah kena marah dengan abah sebab tak bangun sahur.. huh~~ jangan puasa macam orang yahudi!! (T_T) xnak.. xnak~~ 

4. TERUS MAINTAIN DAN ISTIQAMAH untuk jaga aurat sebaik -baiknya... insyaAllah ini agak mudah.. tapi tutup aurat secara sempurna... nak cari kesempurnaan itu susah.. orang yang solat tapi tak tutup aurat adalah same dengan orang yang tutup aurat tapi solat... jadi sesiapa yang berpuasa juga begitu... jom kita tutup aurat! nikmat dan kemanisan itu akan terasa kalau kita niat untuk dapat keredhaan Allah.. dia akan datang sendiri.. jangan risau... seronok pakai tudung ni... =] tapi kena mintak kat Allah... mira jugak ingatkan diri sendiri... mira pulak memotivasikan diri untuk tutup aurat dengan cara ingat ayat ni.... keluarnya anak perempuan selangkah keluar rumah dengan tidak menutup aurat, maka akan berdosalah dan selangkah lagi bapanya akan mendekati neraka... kita orang perempuan mungkin agak untung sebab akan ada 4 orang untuk selamatkan kita ( ayah, abang lagi 2 golongan mira tak ingat.. maaf...) tapi orang lelaki tak de orang selamatkan mereka.. jadi... kasihani mereka.. kalau sayang mereka... kita nak kumpul semula sama-sama dekat syurga nanti.. jadi tolong diri sendiri untuk mereka... =] cuba perlahan-lahan.. mira pun perlahan-lahan.. jom mula! ramadhan bulan tarbiyah...

5. TERUS MAINTAIN DAN ISTIQAMAH untuk tahan diri dari bercakap sia-sia... oh ini memang sinonim sangat dengan orang perempuan... mira??? saye perempuan juge~~~ jadi mira akan cuba!! sebab tu kadang-kadang ada panggilan telefon daripada kawan-kawan yang kita dah tahu sikap dia kita boleh elakkan utk bercakap dengan dia dengan... jangan angkat telefon dia... =] kita ada hak untuk berkawan dengan siapa... kata dr muhaya... kita ada hak ok... mira lebih suka orang mesej dulu baru call.. tapi padahal dua-dua pun malas... kadang-kadang kita tak perasan sebenarnya benda-benda remeh macam ni boleh buat kita terbelenggu... contoh kalau dah biasa mesej dengan kawan-kawan atau pacar~~~ .. tibe-tibe telefon senyap.. mesti akan rasa lain... kita pulak yang gedik-gedik yang mesej diorang.. jadi ni sebenarnya belenggu sebab kita tak boleh hidup selesa tanpa perkara-perkara ni...jadi mira pesan kat diri sendiri untuk tahan diri daripada bercakap sia-sia... puasa kan????

oklah cukup kot kongsi 5 dulu... nak pergi uruskan urusan lain pulak.... =] salam.... kita jumpa lagi~~~ tata~~

p/s: Ya Allah permudahkan aku untuk beribadah.. terima ibadahku dan jadikan aku orang bertaqwa yang rendah diri dan jauh daripada perasan ujub... Ya Allah ampunkan dosa ku.. dosa yang terdahulu... yang sedang dan yang akan dilakukan... bersihkan hatiku.. kuatkan ingatanku.. berikan aku kefahaman para nabi.. hafalan para rasul dan ilham para malaikat.. jadikan ramadan kali ini ramadan yang bermakna untukku...