mereka yang chumel~~

Sunday, 16 January 2011

KUrapuh

sepertimana pertanyaan yg ditanya kpd Ayah kpd pengasas mazhab hanafi. "bagaimana engkau mencorakkan peribadi imam abu hanifah sebaik dan semulia ini?" jawabnya, "aku telah membentuk dirinya 40 tahun dahulu, yakni sblm kelahirannya lagi."kesimpulannya, ayah imam abu hanifah telah membentuk diri dn peribadi mulia imam abu hanifah sebelum lahir lagi iaitu membentuk dirinya sndiri sblm kelahiran anaknya itu..


SALAM..
mesti semua tertanya-tanya kenapalah tibe-tibe mira mulakan dengan
ayat kat atas ni...
=]

hmm jom kita bercerita..
sebenarnya cerita ni bermula mase mak mira
cakap dengan mira..
umur dah 21 sekarang dah boleh cari calon..
tak payah nak main-main lagi.
hah???

hmm
ok terdiam jap

terdiam lagi.
terdiam lagi.
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
dan mira terus terfikir.. *tink*
senyum dalam hati sebab tau memang tak fikir lagi dah benda ni
senang cite
memang tak terfikir nak bercinta ape lagi CALON???
apetu??

tibe-tibe
teringat abah cakap..
akan datang seseorang yang sempurna
pada waktu yang sempurna
ok abah,,,
ayat awak really make sense and really inspired me

bercerita tentang "benda" ni sebenarnya
mira sebenarnya lebih suka letakkan "benda"
sebagai satu
tanggungjawab..

hmm betul..
awak dah sedia nak pikul tanggungjawab??
awak dah ada ilmu untuk galas tanggungjawab??
awak dah cukup kuat untuk diuji oleh tanggungjawab??

at this stage
at this age
there is no more joke
no more main-main
perlu matang menilai
perlu rasional memilih
dan
perlu dengar apa hati awak sedang cakap

sebab
hati itu damai dengan kebaikan
dan resah dengan keburukan

masalah orang-orang disekeliling
sangat membuatkan mira rasa
mira rapuh untuk itu

mira perhatikan..
ada yang mendidik anak
dengan nilai yang salah
ada yang macam lum sedia lagi 'didalam'
tiba-tiba dah nak ada komitmen
banyak kes pulak
ada yang memang tak sedia 'luar' (duit!)
dah sibuk dah nak get into bnda ni...

kalau dia dah tahap wajib
ok fine!
tapi konklusinya
sememangnya perlu bersedia
bukan main terjah ok!

ILMU PERLU BAAAAAAAANNNNYAAAAAAAAKKKKK
ini tentang pembentukan ummah!
ini serius..

abah selalu pesan..
nak kahwin kena taubat..
tinggalkan tabiat buruk..
kena hijrah
itu lebih tepat..
kalau tak nanti anak-anak yang dapat 'bahana'..
ok sekali lagi make sense abah!

=]
tersenyum
dan terus berfikir
semoga grade on time !
dan grade degree ANC dengan 4 flat..

kan lebih make sense untuk diriku..
kuRAPUH..
ilmu masih ciput

maka..
cukuplah lagu dibawah sebagai hidangan santapan rohani..
=]
hehehhe







Friday, 14 January 2011

dapat menahan marah dan dapat memberi maaf

SALAM
tajuk kali ni agak common pada diri kita sebenarnya
tapi agak susah praktikalnya..
=] huhu macam mane tu?
bukan mudah untuk menahan marah
bukan mudah untuk memberi maaf

tapi kalau dapat!
insyaAllah tenang barang kali
mungkin itu signifikannya..

macam mane situasi korang kalau ade orang
tak jujur dengan korang?
dalam konteks duit lah...

korang dapat menahan marah tak??
dapat memberi maaf tak??
=[

hmm susahkan..
itu lah masalah mira sekarang!
sekarang ok
bukan dulu-dulu punye cerita..walaupun bukan duit saya
tapi saya tak suke orang buat benda mcm ni!
=[

mula-mula awak rase die kawan
tapi ade sesuatu yang yang menyebabkan dia tak boleh jujur secara tibe-tibe
mestilah mira pun tak tau nape
atau mungkin niat dia berkawan sebenarnya memang nak mencari
mangsa yang leka dan senang untuk dia pancing
wallahualam.

memang mira marah
bukan apa
tapi sebab.....

kenapa mesti bila orang dah detect baru nak terangkan segala masalah
tu namenya TAK JUJUR kan..
kenapa tak fikir yang duit yang awak pegang tu bukan hak awak
kenapa tak fikir duit tu tanggungjawab dan maruah awak utk diletakkan pada tempat yang betul
kenapa tak fikir bila awak makan benda yang bukan hak awak HARAM kan..
kenapa tak fikir sumber duit yang awak dapat tu sangat-sangatlah penting..
awak ada keluargakan..
duit ape yang awak suapkan ke mulut anak bini awak...
awak orang Islam jugak kan..
kenapa awak pendek akal sangat!!!!!!!!!!!!

jangan nak bagi alasan yang tak logik
kesian orang yang kena tipu tu
pastu awak nak pancing dengan masalah awak

betul
common sense
nak raih simpati??
tapi perlakuan TAK JUJUR tu dah bermula dari awal kan...

sekarang baru ingat nak raih simpati...
aduhai...

p/s : skarang ni cuma boleh berdoa je lah.. semoga dia mendapat pengajaran dari apa yang dia lakukan.. dan mira jugak dapat sesuatu dari kejadian ni.. =]
don't you ever judge a book by its cover... marah-marah pun.. tapi bila fikir2 balik, lebih baik kita doakan semoga dia jumpa jalan penyelesaian daripada masalah yang menimpa dia..
hidup ini tidaklah terlalu susah.. tidak jugak terlalu mudah.. dalam kesusahan terselit kemudahan dan kemanisan yang tak ternilai harganya.. =] 







Sunday, 9 January 2011

lelaki idaman saya =]

Kali ni pertama kali dalam rekod penulisan mira, mira copy and paste artikel or posting blog orang lain.. tapi utk entry kali ni,, macam menarik hati la plak utk copy paste.. huhuhu maaf owner blog..
jom kite same-same bace! =] sangat menyentuh hati..



lelaki idaman saya..

Lelaki idaman saya adalah seorang lelaki yang beriman

Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah

Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam

Yang sentiasa haus dengan ilmu

Yang sentiasa dahaga akan pahala

Yang solatnya adalah maruah dirinya

Yang tidak pernah takut untuk berkata benar



Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu

Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan

Allah



Lelaki idaman saya adalah lelaki yang menjaga tuturkatanya

Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya

Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya

Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang

Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat

jembalang



Lelaki idaman saya adalah lelaki yang menghormati ibunya

Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga

Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam

Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan

Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat



Lelaki idaman saya sentiasa bersedia untuk menjadi imam

Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah

Yang boleh diajak berbincang dan berbicara

Yang menjaga matanya dari berbelanja

Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya



Lelaki idaman saya tidak pernah membazirkan masa

Matanya kepenatan kerana penat membaca

Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir

Tidurnya lena dengan cahaya keimanan

Bangunnya subuh penuh kecergasan

Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan



Lelaki idaman saya sentiasa mengingati mati

Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat

Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga

Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik

Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian



Lelaki idaman saya adalah lelaki  =]
 
 
p/s: nanti kite post original post from me ok! =] hehe kalau ade idea k..

Friday, 7 January 2011

hari yang terang! =]

SALAM...
nampaknye dah 2minggu blog ni tak di update..
cuti sem dah berakhir..
sem baru pun dah bermula..

entry tahun baru tak post..
huhu
takpelah..

kali ni mira tak nak post entry yang berat-berat
tapi nak cite pasal sem baru !
yeay sem baru!
baru seminggu je kut.. hehehe

sem baru
sesi JANUARI - APRIL 2011
part 6/ sem 6. Tahun 3
tahun akhir pengajian DIPLOMA IN INVESTMENT
UiTM JOHOR KAMPUS SEGAMAT

ok gembira. =]
ok takut jugak. =|
ok takut lagi. =[]
ok sedih =[
hehe cukup lah untuk describe perasaan mira

gembira sebab dah tahun akhir dan sem akhir pulak..
takut sebab ade VIVA (ok ni bukan kereta ok!) ni project paper company analysis
takut die double! hehe macam-macam boleh jadi..
sedih sebab nak kena lepaskan NADIIA
hidup mira, asam,garam, gembira sedih, dihentam, membina diri,belajar sesuatu
semuanya dalam NADIIA!
2 tahun dalam persatuan ni..
banyak sangat perkara yang mengajar mira.
ok terpaksa lupakan jugak
sebab abah pun dah pesan
kurangkan sikit aktiviti persatuan ni.
=] baik encik! heheehe

ok kite cite lain pulak..
kali ni mira dapat bilik tingkat 3..
syukur dan Alhamdulillah sangat sebab memang mira nak bilik tingkat 3!
hehehe
exercise wooooooo

bukan ape..
wing saudah ni bersih sikit nak banding dgn wing lain
lagi pun wing saudah yang paling tinggi ni adalah wing pertama mira kat uitm ni
dari part 1 sampailah part 4
part 5 je tercampak jauh sikit
tapi part 6, im here.. saudah!
hehehe

ok kali ni dapat bilik yang paling best dan sempurna
dalam rekod 6 sem kat sini
masuk-masuk bilik je
tink!
ade rak..
patutlah hati ni berat je nak beli
padahal dah angkat dah kat giant haritu mase shopping dgn nazira.
hmm kuasa mendengar kata hati!
=]

kali ni dapat roomate adik part 2
nur syazana bt aman
...cahaya kecergasan...
=]

alhamdulillah sangat
sebab selama rekod 6 sem
mira rasa ini yang terbaik
(ok baru seminggu scanning ya..hehe nakal)

suka sangat sebab tak payah risau rumate tak solat
tak risau lagi sebab tak perlu bagi hint untuk mengaji lepas solat,,
bukan apa nanti bilik sejuk kan.. =]
sekarang giliran mengaji tak perlu dirisaukan lagi!
tak perlu rasa bersalah kalau bangun pagi
tak rasa janggal dengan kawan-kawan dia
tak rasa kecur air liur tgk makanan dia..HEHE
ALHAMDULILLAH

mungkin setelah beberapa semester Allah menguji mira
dengan macam-macam kerenah rumate.
kali ni..
mungkin yang terbaik untukku!
insyaAllah.
itulah doa mira
untuk dapat rumate yang tak sosial
yang sekurang-kurangnya ada
common sense terhadap saye yang susah nk marah ni
=]

ok gembira!
hehe tibe-tibe..

ok nanti datang ke bilik kami k..
I33*A
hehehe

cahaya kecergasan dan cahaya puteri mesti ade di dalam..
=p