mereka yang chumel~~

Wednesday, 25 August 2010

ramadan kali ini...

ramadan kali ini..
terasa sangat berbeza...
suasana yang ku lalui sangat mengajarku..
hari-hari pada bulan ramadan adalah proses tarbiyah utk
hati kecil yang sangat mudah tersentuh ini...

ramadan kali ini..
diriku rasa sangat berbeza...
tiada masakan emak, tiada juga suara abah mengejutkanku..
semua aku lalui sendiri kerana aku terpaksa meneruskan pelajaran...
tapi aku melihat semua ini dari satu sudut yang lain...

ramadan kali ini...
banyak mengajar aku erti bersyukur...
air mataku juga sangat mudah untuk gugur..
gugur pada mlm pertama solat terawikh...
aku rindu selawat yang dibaca...
aku rindu suasananya...
akhirnya aku mendapatkannya..

ramadan kali ini...
bertapa aku sangat tersentuh..
melihat bertapa aku sangat bertuah...
nikmat Allah melimpah ruah...
tak semena air mata gugur lagi bila hati berkata
NIKMAT ALLAH YANG MANA
LAGI YANG MAHU KAU KUFURI???
itulah natijahnya bila hati mula terisi...

ramadan kali ini...
NADIIA jugak berbeza...
program yang menjurus kepada konsep charity dan melawat org susah..
destinasi pertama..

DESA BINA DIRI...
rumah perlindungan kutu rayau dan warga miskin yang tak berumah..
masyaallah...
aku tak pernah menjejakkan kaki ke sini..

kami berkampung sehari suntuk disini..
melayan telatah, bermesra, memghiburkan hati mereka, mendengar luahan...
semuanya membuatkan aku sangat-sangat merasakan nikmat ALLAH itu maha banyak!
tarbiyah lagi wahai hati..

akhirnya...
selepas memeluk tubuh2 penghuni DESA BINA DIRI...
selepas solat tarawikh..
air mata itu gugur juga..
terima kasih wahai bahu nazira, bahu syida dan bahu kawan2..
aku tak boleh tahan lagi..
aku ini kerdil..
si kerdil yang berdosa...
si kerdil yang tak tahu bersyukur..
si kerdil yang lalai..

aku pulang..
dengan hati yang sangat-sangat bersyukur kerana..
nikmat keluarga masih bersamaku..
nikmat rumah masih bersamaku..
nikmat kasih sayang masih bersamaku..
nikmat wanita yang dijaga maruahnya masih bersamaku..
nikmat pakaian baru masih bersamaku..
nikmat bilik masih bersamaku..
YA ALLAH lindungi aku dari kufur nikmat...

aku terus mendapatkan mak..
luahkan segala..
yang terbuku..
dan akhirnya ,..
aku lega..
SUBHANALLAH....

Tuesday, 24 August 2010

ouh assignment

salam...
huhu 


semalam PPG dan ilham.. (nazira, dura, nad dan dura) kitorang pergi melaka utk jmpe benchmark
bisnes kitorang.. kitorang pilih bisnes otak-otak melaka.. alhamdulillah sangat.. segala perjalanan
dan progress berjalan dengan lancar..


walaupun ni 1st time aku drive pg melaka.. tp alhamdulillah dengan direction yang makcik aku bagi dan 
Google Map yang aku study dengan edura.. segalanya menjadi mudah.. alhamdulillah sangat.. sebab aku 
sangat risau kalau-kalau kitorang tersesat.. yela.. kitorang bukan selalu naik melaka ni...


biarlah orang nak cakap ape.. budak taun akhir tapi jejak melaka pun payah.. tapi yang penting niat kitorang
tak pernah menyimpang... :) tu yang penting..


kitorang gak rase sangat2 beruntung, bertuah dan sangat-sangat bersyukur bila En Sokri ( owner bisnes ) 
menyatakan yang kitorang ni kumpulan pertama yang dia terima untuk kaji bisnes dia. Dia pun kate tak 
tau kenapa dia terima kitorang, tapi hati die terbuka untuk terima kitorang..yela... Politeknik Melaka tu
sekangkang belalang kunyit je jarak die dari tempat En. Sokri tu.. tapi die stil pilih pelajar-pelajar Uitm Johor ni..
cewah... mungkin sebab kitorang bersungguh-sungguh nak jumpa die dan sanggup tggu sampai die betul-betul free..
tapi pada aku ni semua berkat bulan ramadan,.. =]


lepas semua tugas dah selesai kitorang pun pergi ke masjid terdekat.. sebenarnya tak terdekat pun.. 
tapi sebab nak pergi masjid yang  selesa.. kami pilih untuk ke masjid Al Azim.. hmmm subhanallah..
masjid yang sangat cantik... rumah Allah yang cantik dan sangat tenang.. aku dan nadia yang tak de intention utk 
mandi pun tibe2 je decide utk mandi kat situ.. dalam setengah jam jugak kitorang kat dalam masjid tu..
tapi yang kami agk tak selesa ialah time kitorang masuk tu semua orang mcm tgk2 kitorang...
hmm kitorang buat salah ke??? nak kata pakaii tak sopan... semua bertudung dengan baju yang sangat sopan,.
melebihi punggung semuanya.. huhu tahla.. tak tau.. tapi tak pe la.. yang penting masjid tu best.. =]


pastu kitorang pun pergi ke bandar hilir.. aku tak tau pun jalan.. tapi follow je signboard.. alhamdulillah sampai...
yang paling best bile aku dapat bwk nazira g melaka.. tapi hari tu die demam.. =[[ kalo tak mst cik taiko kite ni kecoh.. hehhehe pastu kitorang beli la barang cenderamata cket.. aku beli senapang patah utk abah.. 
aku tau die suke barang-barang camtu.. tak sabar nak tgk abah gantung! 
pastu sempat jugaklah kitorang pg dataran pahlawan.. huhuhu waalaupun puasa tapi energy time tu mmg superb!
sempat jugak beli donut big apple kat situ.. masyaallah.. sedap2~~


pastu kitorang teruskan perjalanan balik... dan singgah di masjid kat satu kampung ni.. tak tau ape nama kampung tu tapi balik tu kitorang dapat bubur lambuk! =]] hehehe rezeki2~ bulan ramadan...
kami tak sempat sampai ke segamat sebelum berbuka..

so, kami decide utk berbuka kat KFC tangkak.. huhuh sayu sungguh kat sini..huhuhu
mane taknye.. tgk org lain berbuka dgn family.. kite plak berbuka dgn kawan2 je.. =[[ makkkkkkk.. rindu nk tolong mak.. walaupun yah tak rajin.. tapi yah nk tolong jaga syira dgn una... rindu3xxxxxx  nad pun sampai tak lalu makan.,, cume mkn 1 ketul je aym.. huhu kami rindu family... tapi tak pela.. tanggungjawab tu penting..
kadang-kadang pengorbanan tu manis ganjarannya.. =] aku percaya tu..


sebelum balik tu plak kami singgah solat kat satu masjid ni.. tapi aku kagumm... semua orang tua.. berbeza dgn tmpat aku.. aku tgk mereka mcm nenek aku.. =[[ kan best kalau ada nenek lagi.. bole pg terawih sama dgn dia...
pastu kami pun balik segamat dgn hati yang gembiraaaaaaaaaaaaaaa.... yuhuuuuu~~~ alhamdulillah semua dah selesai...



Friday, 20 August 2010

salam..

assalamualaikum...
hye blog..
lame saye tak jenguk awk...

awk dah baru..
saya pun dah baru..
:)

saya dtg dgn NOOR AMIRAH yang baru..
semangat yang baru...

byk bnda yang saya tak cerita kat awk encik blog..
saya sibuk...

nanti ya kita sambung..
=]