mereka yang chumel~~

Friday, 1 April 2011

Jangan Macam tu,,, Sabar ea... =]





bila mungkin ada luka

cuba tersenyumlah

bila mungkin tawa

cuba bersabarlah


kerna air mata tak abadi

akan hilang dan berganti

bila mungkin hidup hampa dirasa

mungkinkah hati merindukan Dia

kerna hanya dengan Nya hati tenang..

damai jiwa dalam dada...




ASSALAMUALAIKUM kawan2~ =]


lama sangat tak update blog ni.... banyak tanggungjawab yang minta disegerakan.. lagipun mood untuk update blog jugak tak muncul-muncul walaupun dipanggil.. cewah.. hehehe








mira sekarang berada di "Peak" stage of my study.. minggu depan VIVA company analysis.. macam-macam cerita muncul hanya kerana Final project ni.. BEEESSSAAARRR DUGAAN DAN UJIAN yang Allah bagi kali ni... walaupun mira SSSAAAAAAANNNNGGGGGAATTTTTT BEERSYUKURRRR dikurniakan dengan ahli kumpulan yang saaaaannnnnggaaaaaaaaatttttt bertangunggjawab, tapi mira sedih bila tengok ada jugak yang kecundang hanya kerana diri tak dapat adapt dengan suasana tarbiah terus dari Allah ni..






mira ada jugak buat analisis secara tak formal dan hipotesis yang bole mira simpulkan kenapa banyak kumpulan gagal untuk stay hold hand to each other dan gaduh... adalah kerana kegagalan untuk kawal EMOSI.. selain daripada tu.. MISCOMMUNICATION... hmm ada juga yang TAK SERIUS buat kerja sampi buat ahli group tension dengan perangai members diorang..






okay let me share what our group did for the whole sem... kami bukan yang terbaik.. tapi kitorang cuma cuba untuk take part viva ni dengan serius.. ya.. ini SERIUS... tak kisah walau ape yang orang cakap pasal group kami.. tapi hampir setiap minggu kami dah siapkan weekly report pada hari sabtu.. hari ahad dah ada output.. hari isnin terus hantar...






pertama sekali kami setiap minggu MESTI buat post mortem.. YES it must be joke.. assignment group pun ade post mortem??? ya.. kami buat.. mira fikir, kita takkan dapat tahu kelemahan kita unless people get you know whats wrong with your work.. masa tu kami tegur, guide, cakap semua yang tak puas hati.. then next week kami cuba untuk tak ulangi lagi kesilapan tu.. lagipun, dalam mood post mortem orang jarang akan sensitif dan tak boleh terima kesalahan... ya PPG dan ilham... they are the best i got! semua commit! kami agihkan tugas pada hari yang sama kami buat postem ( after lecture class ari isnin ).. kami ada leader untuk setiap chapter..LEADER KAMI PERLU SENTIASA BERSEDIA..






bukanlah kata kami tak pernah langsung ada masalah.. TIPU kalau tak ada masalah langsung.,, dan masalah kumpulan kami cuma involve 1 of the problems stated above.. iaitu masalah EMOSI.. =]


biasalah kan.. dan group lain pun bannnnnnnnnnnnnyyyyyyakkkkkk masalah tentang benda ni.. ok what we do? kami berterus terang... =] ada ahli kami maybe having a big stress.. kami try untuk break the ice.. pada mira.. stress bukan perkara yang baik untuk dipendam.. buat sakit jantung je kalau simpan.. so,, luahkan... ingatlah apa hikmah bersaudara.. kita saudara seislam apabila ada masalah datang kepada saudara yang lain.. hug to each other and the energy will transfer to our brotherhood.. =] yes we did it! sekurang-kurangnya kongsi semangat yang masih tersisa dalam jiwa kawan-kawan yang masih ada cas-cas positif..








cuma satu yang mira nampak.. kita semua face benda yang sama.. awak ada test,, kita ada test,, awak kena hantar 4,5 report.. kita pun kena hantar 4,5 report.. cuma apa yang membezakan kita??? bagaimana kita mengawal keadaan diri... ya kawalan diri.. kawalan emosi.. kekuatan hati.. kekuatan jiwa.. ingat EMOSI adalah sesuatu yang ada dalam diri kita.. sesuatu yang boleh kita kawal.. jangan kita kalah dengan percaturan yang kita atur sendiri...dia mungkin tak bijak macam awak.. tapi dia bijak kawal dirinya! maka, siapa lebih bijak?? answer yourself...


dalam nak menghadapi kerja dan assignment yang tiba-tiba datang dalam satu masa memang agk mengejutkan dan sangat menguji! tapi try to change how you look at the problems.. kawan-kawan,, kita susah untuk buat kerja dalam keadaan emosi tak stabil! itu fakta! bukan auta.. dah lah report nak hantar dalam jangka waktu yang dekat... kita kena kawal masa,, kawal pemikiran kita dan tiba-tiba kawan-kawan tambah lagi beban dengan masalah emosi yang tak stabil tu.. hmmm kita ni manusia.. ada had untuk pikul semua tu... kalau ada perkara yang bole kita delisted.. so, DELISTED it!






tapi apa-apa pun instead of kita rasa kita tak mampu nak buat semua benda tu apa kata pujuk diri kita... Allah takkan susunkan sesuatu yang tak mampu kita tanggung.. jadi maknanya bila kita dapat ujian macam ni kita sebenarnya MAMPU! ya memang MAMPU! =] dah hantar kan report korang tu?? haaa itulah proved yang korang sebenarnya mampu... yang penting cuba... kalau kita rasa kita ni sedang di uji dengan begitu kuat hanya kerana kita ada VIVA... company kita delisted,, company acquisition,, take over,, kawan-kawan tak commit.. bergaduh dan macam-macam lagi... at first place.. cubalah bersyukur.. sekurang-kurangnya apa yang kita ada ni jauh lebih baik dari pada apa yang menimpa orang lain..






sekurang-kurangnya kita masih ada tangan untuk menaip report kita instead of tiba-tiba kita kudung dan report still jugak kena proceed hantar on time..



sekurang-kurangnya kita masih ada kawan kat group lain yang masih boleh dengar luahan hati kita dan peluk kita untuk buat kita rasa selesa selepas cerita masalah kita dekat dia instead of kita kawan-kawan kita semua lari balik rumah sebab tension dan tak sanggup nak dengar masalah kita lagi...




ingat kawan-kawan...


sekali kita rasa kita patut menangis dengan kuat .. fikir sekali lagi.,, ada orang yang lebih berhak untuk menangis lebih kuat daripada tu..


sekali kita rasa kita teruk sebab kehilangan kawan tempat mengadu.. ada orang lebih teruk bila tak pernah ada kawan pun untuk dia cerita apa yang dia rasa..


sesungguhnya Allah maha pemurah lagi maha mengasihani...cubalah untuk berkata Alhamdulillah..


Hasbunallahiwanikmal wakil.... =]






salam sayang.


amirah.. =]


p/s : mengadulah pada yang maha mendengar.. baca lah Alquran tempat melepas keresahan paling berkesan.. sepotong pun jadilah satu hari.. jangan menjauh darinya,, ini tempat pautan yang paling selamat... paling kuat...dari situ pemangkin penyelesaian... =] Allah maha adil... DIA uji kita tapi DIA juga sediakan jalan yang maha luas untuk kita lalui dengan selamat..