mereka yang chumel~~

Sunday, 7 August 2011

=] untungnya...

assalamualaikum readers.... =]
baru je lepas tgk video youtube..
pasal wardina ajar anak-anak berpuasa..

untungnya anak dia...
sangat bertuah ada ibu macam tu...
tapi mira lagi bertuah dapat mak....
=]
bertuah dalam hidup manusia kan subjektif..
jadi fikir positif kenapa kita bukan dapat itu tapi dapat ini...

tibe-tibe je fikir dalam kepala..
nak jadi umi macam wardina lah...

after her hijrah.. she did very well~~
dakwah in her way..
adorable tahu??
berdakwah care yg hikmah... 

puji banyak-banyak cara wardina!!
sebab mira rase she create sumthing for genY dan gen2 yang seterusnya....hehhe

jom tengok!



again.. and again... 
i love blog walking..
i love to read people's ideas..
it shows how do people create their future generation...

tapi kali ni ni mira tak blog walking..
tapi terjumpa 1 link kat fb my friend...
nama owner blog ni pun amirah juga,,,
hehehe
nama kami same!!!
cahaya puteri.. 

tapi yang tak sama adalah..
dia dah kahwin ...
kahwin usia muda..
she is only 19... 
if im not mistaken..

tajuk entry pada link itu adalah

subhanallah..
mira kira jodohnya kuat..
berkawan 6 tahun..
hmmm lameeeeeee....

walaupun mira secara personal menyokong kempen..
ABJZ (anda bijak jauhi zina)
jauhi couple..
jaga batas..

tapi i can see Allah selamatkan mereka dengan
perkahwinan...
bait muslim...
insyaAllah...

mereka kahwin gantung..
iaitu parent masiih menanggung anak-anak mereka..
dengan konsep redha meredhai..
tak ramai orang guna cara ni..

for me...
bole tak kalau mak ayah yang pilih calon menantu ???
mira..
just grab it...

senang!!!
hehehe mesti jalannya mudah..
sebab redha mak ayah dah setel..
taaruf,, bertunang.. nikah..
done!

maruah wanita itu terjamin apabila
disisinya ada seorang lelaki bernama suami....

redha Allah pada anak-anak bergantung pada redha ibu bapa kan...
*tibe-tibe* 
teringat ada orang yang 'merisik khabar' 
tapi mak macam tak suka..
so i just follow..

life is easy ..
don.t make it hard...
follow the flow..

untungnya..
kawan-kawan yang sekolah agama..
memang dari awal sudah dididik dengan batas pergaulan semua...

mira sekolah biasa...
pergaulan kawan antara lelaki dan perempuan dilihat
biasa!
couple itu
biasa!

memang tak di sangkal..
mira pernah bercinta..
puppy love..
memang macam P***y sungguh time tu..

sampai satu masa..
when we discover..
we get the answer..

Allah gives the answer..
islam gives the way...
and i try and always try hard for it...

say no to love before mariage...

I dream on bait muslim..
when my husband, my love..
guide me.. guide our family ..
with the nur of islam..
i pray iwish iwill have..

nak didik diri sendiri ...
untuk keluarga dan anak-anak
supaya anak-anak boleh jadi 
anak-anak solehah..
tapi semuaaaaaaaaaaaaaanyaaaa
mira kena mula dulu..

ibu bapa solehah insyaAllah dpt anak-anak solehah.
bnyak mira dah observe..
perangai anak-anak sebenarnya adalah cerminan perangai ibu bapa..

jadi kepada diri sendiri mari berdoa...
ya Allah kau kurniakan aku jodoh yang baik..
seseungguhnya aku mencari cinta dijalan keredhaanmu...
jangan kau berikan aku jodoh syaitan,,, 
kau berikan aku jodoh yang telah kau tetapkan untukku.
permudahkan segala jalanku dan tentukan pada waktu yang paling sesuai untukku...


No comments: