mereka yang chumel~~

Thursday, 19 April 2012

usaha usahawan

assalamualaikum readers!
=]
haii entry ketiga minggu ni.
a good sign
keep updating the story.

kalau tak belog ni sunyi je kan
ok lets start

kali ni mira nak cerita pasal 
usahawan

kenapa usahawan
ok this is my passion

mira tak penah boleh bayangkan dengan baik
position mira dalam public firm or even goverment agency
tak pernah

tak pernah dapat bayangkan nanti mira duduk dalam ofis orang
buat kerja untuk orang
dan dapat gaji dari firma orang
definitely i can't imagine in a good way
i can be a financial manager in company XXX
susah nak bayangkan
ok stop

tapi kenapa?
entah

mira memang dari sekolah abah dah put inside my mind
i have to create a job
do business

itu dalam kepala
dan mira selalu bayangkan i have something yang
mira bekerja untuk diri sendiri
di tempat sendiri
dan terima hasil daripada diri sendiri
semestinyalah dari rezeki yang Allah dah allocate untuk kita kan

usahawan
in a beginning
banyak benda kena fikir dan sememang nya
usaha usahawan diperlukan pada tahap maksimum

tapi mira stilll student
boleh dikatakan tak tau nak mulakan macam mana
its a fact

takut-takut nanti
dari usahawan jadi usaha awan
*oh tidak*

so mira mulakan dari sekarang
agak banyak jugak benda yang mira dah jual
*ada yang dah tau tu tau lah kan*
i dont care
sebab yang paling penting adalah 
pengalaman
itu aim mira

ada satu tahap sampai 
mak sendiri cakap
kau ni kenapa
*maksud mak mira macam tak cukup duit sangat*
hehehe

sejujurnya
mira bukan seorang yang high maintenance person
be as simple as i can
as afford as i can 
sebab mira still belanja dengan duit orang
kita malu kan nak belanja sakan

but the most important thing
pengalaman
*tak boleh dijual beli*

ingat awak decide untuk jadi usahawan harini awak bole terus jadi esok?
stop dreaming kawan-kawan

kita kena mulakan sekarang
penat lelah jerih pening
*ayat*
kena tolak tepi sekejap

tapi all these with a limit
belajar tetap no satu
manusia ni kalau tak ada tanggungjawab yang dia galas
dia tak akan produktif

semakin banyak tanggungjawab 
semakin produktif

untuk masa sekarang ni pulak 
ada benda baru yang mira cuba
menarik

cuma untuk cakap tentang kepuasan
belum lagi
mungkin sebab baru mula
dan kita tak nampak lagi skopnya

mira jual ape?
*nanti dulu*
tapi permulaan yang agak baik
alhamdulillah

semoga usaha kali ini bukan 
usaha awan
tapi usaha usaha usahawan yang membuahkan hasil.
hehehehhe
make a doa for me

























No comments: