mereka yang chumel~~

Sunday, 16 January 2011

KUrapuh

sepertimana pertanyaan yg ditanya kpd Ayah kpd pengasas mazhab hanafi. "bagaimana engkau mencorakkan peribadi imam abu hanifah sebaik dan semulia ini?" jawabnya, "aku telah membentuk dirinya 40 tahun dahulu, yakni sblm kelahirannya lagi."kesimpulannya, ayah imam abu hanifah telah membentuk diri dn peribadi mulia imam abu hanifah sebelum lahir lagi iaitu membentuk dirinya sndiri sblm kelahiran anaknya itu..


SALAM..
mesti semua tertanya-tanya kenapalah tibe-tibe mira mulakan dengan
ayat kat atas ni...
=]

hmm jom kita bercerita..
sebenarnya cerita ni bermula mase mak mira
cakap dengan mira..
umur dah 21 sekarang dah boleh cari calon..
tak payah nak main-main lagi.
hah???

hmm
ok terdiam jap

terdiam lagi.
terdiam lagi.
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
dan mira terus terfikir.. *tink*
senyum dalam hati sebab tau memang tak fikir lagi dah benda ni
senang cite
memang tak terfikir nak bercinta ape lagi CALON???
apetu??

tibe-tibe
teringat abah cakap..
akan datang seseorang yang sempurna
pada waktu yang sempurna
ok abah,,,
ayat awak really make sense and really inspired me

bercerita tentang "benda" ni sebenarnya
mira sebenarnya lebih suka letakkan "benda"
sebagai satu
tanggungjawab..

hmm betul..
awak dah sedia nak pikul tanggungjawab??
awak dah ada ilmu untuk galas tanggungjawab??
awak dah cukup kuat untuk diuji oleh tanggungjawab??

at this stage
at this age
there is no more joke
no more main-main
perlu matang menilai
perlu rasional memilih
dan
perlu dengar apa hati awak sedang cakap

sebab
hati itu damai dengan kebaikan
dan resah dengan keburukan

masalah orang-orang disekeliling
sangat membuatkan mira rasa
mira rapuh untuk itu

mira perhatikan..
ada yang mendidik anak
dengan nilai yang salah
ada yang macam lum sedia lagi 'didalam'
tiba-tiba dah nak ada komitmen
banyak kes pulak
ada yang memang tak sedia 'luar' (duit!)
dah sibuk dah nak get into bnda ni...

kalau dia dah tahap wajib
ok fine!
tapi konklusinya
sememangnya perlu bersedia
bukan main terjah ok!

ILMU PERLU BAAAAAAAANNNNYAAAAAAAAKKKKK
ini tentang pembentukan ummah!
ini serius..

abah selalu pesan..
nak kahwin kena taubat..
tinggalkan tabiat buruk..
kena hijrah
itu lebih tepat..
kalau tak nanti anak-anak yang dapat 'bahana'..
ok sekali lagi make sense abah!

=]
tersenyum
dan terus berfikir
semoga grade on time !
dan grade degree ANC dengan 4 flat..

kan lebih make sense untuk diriku..
kuRAPUH..
ilmu masih ciput

maka..
cukuplah lagu dibawah sebagai hidangan santapan rohani..
=]
hehehhe







6 comments:

hansuke said...

salam.

1st step pon dah lepas, iaitu mulai sedar akan tanggungjawab yang perlu ada.

2nd step, ialah mula mencari sikit demi sedikit ilmu yang perlu ditambah mengenai kehidupan seorang muslim.

3rd step, bila dah jumpe ilmu, kena amalkan supaya menjadi lebih baik dan mendalami ilmu.

4th step, bila sudah sedia, lepas grad, boleh mula mencari (kalu blom ada yg menunggu..:P), tapi jika sudah ketemu ditgh jalan, dan ilmu sudah cukup jgn tangguh lama2, teruskan saja, kerana perkahwinan adalah ibadah yang mulia.

insya Allah boleh grab ilmu Allah yang ada jika ada kemahuan dalam hati. tak semestinya step yang diatas perlu di ikuti, mungkin kamu ada step2 sendiri. janji kena amalkan, bila sudah sedar akan pentingnya ilmu Allah.

jodoh semuanya Allah yg tentukan, kita hanya mampu merancang. tapi wanita kadang2 lupa, jika mahukan suami yang soleh dan boleh membimbing diri mereka, kena la ubah diri sindiri dulu menjadi lebih baik supaya selaras dgn yang dicari itu. bila sudah berubah menjadi lebih baik, insya Allah, Dia akan mengizinkan doa mereka untuk mendapat suami yang soleh.

alhamdulillah jika kamu sedar mengenai diri dan ada kemahuan menjadi yng lebih baik demi kebaikan umat rasulullah dan demi mengharumkan nama islam jika mampu melahirkan keturunan yang soleh.

semoga Allah membimbing kamu sentiasa dan suatu hari mencapai hasrat untuk menjadi isteri solehah..insya Allah..:)

noor amirah bt ahmad said...

salam...
subhanallah =]
nasihat yang sangat membantu...
betul kata awak..mahukan suami yang boleh membimbing.. perlu ubah diri sendiri ke arah yg lebih baik.. dan perlu bersedia untuk dibimbing... =]
semoga perjalan ini dipermudah kan oleh Nya.. untuk mencari yang baik perlu jadi yang terbaik dahulu..

walaupun xde istilah terbaik dlm diri manusia,, tapi usaha adalah satu step ke arah kejayaan.. insyaAllah..

Anonymous said...

okey..da dpt calon jgn lupe introduce kt ak ngn syawal..bior kitorg jd SIRIM..klau pass,you can carry on rlationship with him...kahkahkah

noor amirah bt ahmad said...

to kazen2 ku :
ewah2.. sirim aku mstilah paklong dgn maklong dulu.. korang tu bia last2 kopek tau..

kent said...

the best person...

noor amirah bt ahmad said...

kent : the best person?? refer too?? tak faham.. =_=*