mereka yang chumel~~

Wednesday, 23 February 2011

lalu air mata pun berguguran..

assalamulaikum readers.. =]
arini mira nak share dengan kawan-kawan tentang apa yang mira baru baca tadi...
Subhanallah...
malu...
segan...
masyaAllah..
dengan tak semena-mena air mata pun berguguran..‎6 Perkara Yang Allah Sembunyikan

 
Allah SWT selesai menciptakan Jibrail a.s dengan bentuk yang cantik, dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang.

Sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan 124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail a.s memandang dirinya sendiri seraya berkata:

"Wahai Tuhanku, adakah engkau m...enciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?"Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud; "Tidak"

Kemudian Jibrail a.s berdiri serta solat 2 rakaat kerana syukur kepada Allah SWT dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.Setelah selesai Jibrail a.s solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud;

"Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad. Dia mempunyai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaann-Ku dan ketinggian-Ku, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atas perintah-Ku, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintah-Ku."Kemudian Jibrail a.s berkata:

"Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?"Lalu Allah berfirman yang bermaksud;

"Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal.."Kemudian Jibrail a.s meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa. Setelah Jibrail a.s mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail a.s dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun.

Terbanglah malaikat Jibrail a.s selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT seraya ia berkata dalam sujud:

"Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? "Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud;

"Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun Aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yang telah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah Ku berikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat 2 rakaat yang mereka kerjakan.."Bersamalah kita fikirkan dan berusaha lakukan. Sesungguhnya Allah SWT telah menyembunyikan 6 perkara iaitu :


➀ Allah SWT telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.


➁ Allah SWT telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.


➂ Allah SWT telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.


➃ Allah SWT telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.


➄ Allah SWT telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang 5 waktu).


➅ Allah SWT telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.

Wallahua'alam..

p/s: aku bukan manusia sempurna.. malah dengan masa juga turut tewas.. tapi maha Pencipta... maha pengasih maha Pemurah.. aku malu.. aku segan.. dengan diri sendiri.. Ya Allah.. bimbing hati ku...

1 comment:

Anonymous said...

uhm kak mira, ssungguhnya kite ni tlalu byk dosa dan khilaf .. tetapi Allah tetap ada di sisi . sntiasa mmberi kita peluang utk kmbali mghrp maghfirah dari NYA ..
Allahu Ya Allah ..

=(