mereka yang chumel~~

Sunday, 22 January 2012

ya itu dia..


Adalah agak berisiko apabila rakan sesekolah rendah, sesekolah menengah, atau seuniversiti bertemu kembali di Facebook. Dua rakan ini mungkin akan menilai rakannya berdasarkan pengalaman semasa itu sedangkan jarak masa sudah banyak mengubah banyak perkara. Di situlah salah satu sisi kekurangan besar E-UKHUWWAH
                                           
ASSALAMUALAIKUM warahmatullah..


salam ceria salam hormat

bertemu kembali dalam rancangan bual bicara..... tut...tut...

*mode emcee*



oh dah sangat lama tak menjengah blog ni dan menulis sesuatu

ok mari mulakan!!
=]

kenapa entry kali ni mira mulakan dengan ayat tu?
ayat apa tu??


Tu sebenarnya adalah status daripada Ust Hasrizal  di FB beliau. Semasa beliau post status tersebut. Mira rasa situasi tu sangat dekat dengan kita atau lebih tepat dengan Cik yang sedang menaip entry ini. =.=' (haa saye lah tu)
Tapi mira meletakkannya dengan skop yang lebih besar iaitu. Kita anggap E-Ukhuwah itu dengan definisi yang lebih luas iaitu sama ada dalam YM, Skype, telefon hatta emel. 

Apa yang sedang terjadi sebenarnya??? Oh ianya bukanlah tentang apa yang sedang terjadi. Tapi hanyalah sekadar peringatan kepada saya, awak, anda, mereka dan keluarga mereka. =.=' 

Tapi untuk hal ini mira rasa lebih baik saye ceritaka tentang diri saya...... *suka la teww* =p

kita dulu time-time sekolah mesti suka bereGENG-geng kan... betul tak... time tu jugaklah kita ni suka duk kumpul kawan ramai-ramai atas alasan nanti time kita susah senang nak cari orang yang boleh tolong. atau yang lebih tepat lagi sebenarnya takut atau tak tau nak berdikari tanpa ada kawan-kawan.

dan pada masa tu jugaklah si mira ni ada geng perempuan-perempuan yang baik-baik lagi anak emak.. dan jugak ada kawan baik lelaki yang rajin belajar lagi baik-baik perangainya belaka. 

hmm time tu jugak kita fikir tak de masalah pun kawan dengan kawan baik lelaki sebab diorang ni PANDAI faham tak? dan lelaki lagi kreatif kalau diorang ni bagi apa-apa idea.. dan yang lebih best kawan dengan lelaki ni adalah sebab diorang ni sangat simple dan sempoi. TAK PERNAH nak amek hati atau cari gadoh. haaa kan simple macam tu. tak macam perempuankan.. *sensitip* <--- macam kau bukan feremfuan pulakkkk

time ni kita tak rasa pun salah kawan dengan budak lelaki. cakap kuat-kuat. pergi belajar sama-sama. balik sama-sama. OH SUNGGUH MASIH JAHIL KETIKA ITU *kasihan diri ini*

dan yang lebih parah adalah. time kita sekolah menengah, dah pandai nak bermonyet-monyet urghh*
bercinta-cintalah! oh sungguh time tu tak tahu. dalam islam hanya ada taaruf, bertunang dan bernikah.
kalau dari dulu dah tahu,, mestilah tak nak belajar pun untuk bercinta ni.
haaa sekarang mulalah cerita.... bila dulu kita ni agak open mindedLAH KONONNYA.. berkawan dengan kawan-kawan yang berlawanan jantina. atau mungkin sikap kita dulu yang agak kasar..

tapi bila dah bertahun tak jumpa.. terputus contact semua tu.. kawan-kawan yang lama tu still lagi beranggapan yang kita ni masih lagi orang yang lama. sedangkan sikap kita. pemikiran kita dan jugak mungkin tingkah laku kita yang dulu tu langsung dah dicampak ke longkang kat sumatera tu *tibe-tibe sumatera yang kena*
jadi apa yang kita nak buat ekh?
nak terus jadi jumud tutup pintu bila diorang datang rumah?
atau mungkin kalau diorang sms atau call kita, kita terus pergi kedai tukar no fon baru?

hmm no no no no kawan-kawan!
Lets we think wise and create win win situation.

Ingat kita tak boleh hukum mereka. Mereka tak salah. 
Habis tu kita ke yang salah sebab kita berubah?

Oh tidak juga. Ingat ya kawan-kawan.
Sesungguhnya hidayah itu milik Allah dan dia akan berikan kepada sesiapa yang di kehendakinya.
Maka beruntunglah bagi orang yang Allah inginkan dia menjadi baik lalu Allah campakkan hidayah didalam hatinya.
*istighfar*

mungkin mira boleh kongsi beberapa tips kalau anda dikejar oleh kawan-kawan lama mahupun  boifreng lama :
*fokus disini adalah utk jantina yang berlawanan* =]

kalau mereka kejar anda melalui telefon/sms :
1. Cuba untuk tidak angkat kalau jam lebih pukul 12 am. kerana pada prinsipnya *prinsip tuan punya blog saje*
lelaki yang baik ni tak akan cari perempuan malam-malam. lebih baik lah tahajud cinta saja.


2. Kalau sms jangan pulak awak ni eksaited pula macam dulu-dulu. *istighfar* kemudian biar jam jalan sedetik demi sedetik.. cukup berdetik-detik.. baru balas. kemudian cuba belajar . tak payah reply mesej merepek yang cuma saja nak pancing untuk berbual melagha-lagha.

3. Cuba minta mereka faham yang kita tak sama dengan orang yang dia kenal dulu. mahu tak mahu kita perlu berterus terang. kalau tak... perkara yang sama akan berulang. YES history repeat by itself. but have we learn from that?


kalau mereka kejar anda melalui dunia nyata :

1. Cuba untuk kurangkan keluar dengan kawan-kawan yang berlawanan jantina tu. Lama-lama kalau boleh tak payah keluar lagi *ekstrem kau jah*

2. Ajak kawan feremfuan lain. adik-adik sanak saudara mungkin.
ya memang dia kawan, tapi dia lelaki/feremfuan ann...ann.. ann.. jadi tidak akan berdua jika anak adam itu melainkan yang ketiga itu adalah syaitan. 

3. Beri alasan yang win win situation. lama-lama kawan kita mesti faham. asik menolak je kan.. mesti ade sesuatu.. mesti ade sesuatu..~~

4. Berterus terang dalam diam.. atau terus saje berterus terang... =]


memang mereka kawan baik kita. tapi tiada matlamat menghalalkan cara. walaupun niat kita cuma berkawan. tapi kita ingat, Had dan limit itu bukan dibawah kawalan kita. dan perempuan dan lelaki sememangnya sukar utk dikatakan BOLEH berkawan baik... lebih baik cari perempuan. kita memang boleh curah kan isi hati kita. tapi takut kita lupa yang bahawasanya ada yang menghasut yang disana mahupun yang disini juga... 

dan untuk hal mira pulak. ya setelah diri ini ditarbiyah mungkin,,, I saw sumting and I tried to make a change. Alhamdulillah it works.. kalau dulu balik cuti je mesti kawan-kawan baik lelaki ajak lepak tapi tidak lagi sekarang. Sebab i try to make a change. I tell them 'silently'. walaupun kawan je.. pergi lepak tempat orang ramai je. tapi mira rasa hukum Allah kate tidak untuk semua tu. So, mira undur diri utk berkawan terlalu rapat dengan mereka. =] maaf kawan-kawan.
tapi mungkin mereka faham dan mari kira berdoa untuk mereka juga.





p/s : mari kita lihat =]


2 comments:

atyn said...

suka post mira :)

noor amirah bt ahmad said...

eh cik blogger folular lah.. =] tq fatin...