mereka yang chumel~~

Tuesday, 31 January 2012

setiap ujian itu nikmat dan setiap nikmat itu ujian

*picture credit to daya salmat blogger terkenal*
ASSALAMUALAIKUM readers~
*ada readers ke*
hihihi
tak apa entry ku adalah utk peringatan utk diri sendiri.
semoga diri sendiri mendapat manfaat drp apa yang ditulis..

haaa
ok jom kita mula terjah
apa kaitan tajuk dengan gambar tu?
ya setiap perkara yang Allah datangkan itu bukan sia-sia
melainkan Allah datangkan kedua-duanya nikmat dan ujian
kerana Allah selalu tak beri apa yang kita mahu bukan kerana Allah tak sayang
tapi Allah beri apa yang kita perlu berdasarkan apa yang kita jalani ketika itu.
=]

signifikannya
Allah beri harta 
tapi Allah uji dengan bagaimana kita appreciate harta itu dengan mengukur berapa banyak kita bersyukur
berapa banyak kita memberi kepada yang hak kerana
INGAT!
setiap rezeki yang kita dapat itu ada hak yang perlu kita sempurnakan.

ok back to the story..
ramai orang lihat orang yang tak bercinta itu ketinggalan zaman
atau mungkin juga *tak laku*

tapi bila mereka dah back to single life they know the secret behind the story.
indeed.
=]

yeah saya mengaku 
saya pernah bercinta dan hubungan tu putus 

dan ramai orang tak percaya sehingga sekarang saya adalah orang yang pernah 
bercinta.
*couple lah couple*

because I discover and learn something from
the districted, forbidden love itu.

*perlu ke districted and forbidden itu*
ya PERLU

Masalah pergaulan atau lebih senang saya sebutkan sebagai bercouple ini semakin membimbangkan saya akhir-akhir ini. Banyak sekali cerita panas yang menyesakkan dada sehingga mahu sahaja saya ‘membasuh’ seorang demi seorang para pelakunya.
Berdua – duaan di dalam bilik untuk sekian tempoh waktu yang lama, berjalan ke sana ke mari berhari-hari lamanya hanya berdua, dan segala macam maksiat lagi yang tidak sanggup saya ungkapkan di sini, sudah menjadi seolah-olah suatu kebiasaan diterima, lantaran tiada siapa yang menegahnya.
Saya bukanlah seorang mufti, tidak pula berhajat untuk mengeluarkan sebarang fatwa mahu pun hukum. Tetapi ingatlah, bahawa segala perbuatan itu jelas haram hukumnya. Apabila seorang lelaki berdua-duaan di tempat sunyi dengan perempuan bukan mahramnya, pasti dan PASTI! syaitan adalah yang ketiga. Dan syaitan itu tidak menunggu untuk melihat latar belakang anda, sama ada anda pernah mendapat didikan agama atau tidak. Sama sahaja hasutannya.


itu dari kata-kata seorang blogger

dulu..
memang tak tahu ianya salah..
semua orang couple..
mira pun rasa nak belajar bercinta...

i did read so many articles, listen to the kuliah..
and Allah gives me the answer..

*ini adalah ketika baru putus cinta*

Alhamdulillah masa tu memang dah tak bercinta.
but what I did? 
struggle for the Allah forgiveness..

yes awak kata awak tak buat apa-apa
even dulu pun dalam kepala ni konon nak praktis muslim and muslimah couple..
tapi itu semua
tiada dalam kamus..
malah semua itu tak lari dari perkataan
mendekati dan membuka jalan-jalan berzina..

ok jom tengok gambar tu hari first tu nanges
laki pulak kate huh release

time tu sape tak sedih kononnye kan..
tapi rupa-rupanya after all
the story is more beautiful than being with someone that is not halal to us.

I have being single for few years
last bercinta umur 19 kot.
tak ingat dah

sekarang dah 22 tahun
I move on.
dan Alhamdulillah sikit-sikit 
I fine the manis bila kita menjaga agama Allah

jangan kata mira tak ape
citer mira biase-biase je
citer korang lagi sedih
tapi we broke up in my birthday
but i feel bersyukur
*ini mungkin ambil masa*

dan sekarang saya pula
suka untuk bantu remaja
tukar mind set mereka
yang couple bukan budaya kita,

no love before marriage
and also 
*no love with bukan muhrim after married.*

tapi jangan pulak pergi jerit kat pasangan couple
tu ckp dengan mereka
hoi setan ade dengan korang. dosa . cepat putus..
kalau kena panggg jgn tnya kenapa. ^^'
hihihi

lets pray them a doa at least.
katakan dengan cara psycology lebih berseni.
dan jangan lagi lihat perkara ni perkara remeh.

bak kata kakak saya
Wardina.. its about the starting point.. how you start it..
ianya tentang prmulaan.. mula untuk berubah..

ramai sangat mira tengok macam musim putus cinta..
so lets start with new life..
hidup baru yang berpegangan..

I am not the one who knows 
but I am the one who wanna know

p/s : Ya Allah bantu aku untuk menjaga agamamu.. Bantu aku untuk membersihkan titik-titik hitam hatiku. Bantu aku untuk membantu sahabat-sahabatku agar mereka kembali pada tali MU,,,, Aminnn

No comments: