mereka yang chumel~~

Friday, 8 July 2011

PUDING ROTI ALA AMIRAH~~ :P



-potong 6 keping roti yang disapu marjerin..di potong tepinya.. dan disusun didalam loyang.. lebihan tepi tu tabur je dalam loyang..tapi potong ler kecik2 ye kawan2...

-cracker biasa tu dihancurkan dan ditabur di dlm loyang juga..

-panaskan susu segar/susu tepung bersama-sama tepung kastard.. kalau kawan-kawan suka guna susu je mcm mira .. so just tambah susu pekat manis tu dalam susu tepung ni.. in my case.. mira guna susu tepung madu dutch lady dan susu pekat.. so no need to add up sugar ok kawan-kawan..
-dalam bekas lain, awak boleh pukul telur 2 biji.. kalau telur saiz kecik guna 3 ok.. pukul dengan gula (kalau tadi tak guna susu pekat manis tu).. campur dengan susu yang awak dah panaskan tu tadi..
-last sekali boleh lah awak tuang sume bahan yang awak dah mix tu kedalam loyang yang ada roti dan segala macam tu..

-ok sediakan oven ye.. dan bakar dengan suhu 170 degree.. selama 30-45 min..

-oh ya. nak bakar jangan suka-suka je kawan-kawan.. letak dulang yg berisi air .. kemudian baru letak loyang yang ada bahan-bahan tu sume ok...

-ok lastly, hidangkan dan tuang sikit susu yang korang dah panaskan tadi.. kalau nak.. kalau tak nak.. makan macam tu pun sedapppppp



p/s: selamat mencuba!!! (kalau nak cube) hehehehe pastu kalau awak-awak semua perasan resepi ni takde measurement yang tepat.. sebenarnya.. mira memang masak guna AGAK-AGAK.. hahaha korang ikut je suara hati korang tu.. insyaAllah jadi.. sedappppppppppppppppp
i don't follow the instruction because it learn from the experience.. banyak lah kan masak pun guna cara macam ni.. hehhehe tu mira ok.. kawan-kawan suka ikut.. kalau tak.. it is up to u... in fact resepi ni mira dah alter dah banyak benda.. hehehe

No comments: